Németh Zsolt

2019.03.10. 22:20

Erőteljes magyar képviseletre van szükség az Európai Parlamentben

Elfogadhatatlan, hogy európai uniós forrásokból, uniós eszközökkel folytatódik az a diszkrimináció, amelyet immár 100 éve kell elviselniük a határon túli magyar közösségeknek az utódállamokban.

Budapest, 2019. március 10. Incze Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke (b) és Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a székely szabadság napja alkalmából tartott rendezvényen a budapesti Hõsök terén 2019. március 10-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Erőteljes magyar képviseletre van szükség az Európai Parlamentben (EP), hogy Székelyföld autonómiája valósággá váljon az Európai Unióban (EU) és Európa valóban a régiók Európája legyen – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke vasárnap a székely szabadság napja alkalmából a budapesti Hősök terén tartott rendezvényen.

Németh Zsolt az Európai Bíróság csütörtöki döntéséről beszélt, amely szerint az Európai Bizottságnak foglalkoznia kell a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által benyújtott, a nemzeti régiókról szóló kezdeményezéssel, amely arra irányul, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel a nemzeti kisebbségi régiókat.

A kormánypárti politikus a döntést történelmi győzelemnek nevezte, hozzátéve, hogy az eredményes európai jogalkotás érdekében pedig erőteljes magyar képviseletre van szükség az EP-ben.

Ezért május 26-án, az európai parlamenti választásokon mindenkinek részt kell vennie határokon túl is

– fűzte hozzá.

A külügyi bizottság elnöke úgy fogalmazott, elfogadhatatlan, hogy európai uniós forrásokból, uniós eszközökkel folytatódik az a diszkrimináció, amelyet immár 100 éve kell elviselniük a határon túli magyar közösségeknek az utódállamokban.

Ez ellen a leghatározottabban fel kell lépni, és erre kell összpontosítani az energiákat a következő időszakban

– jelentette ki.

Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja kiemelte, hogy a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés a jövőről szól, arról, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei rendelkeznek-e majd a megmaradásukhoz szükséges erőforrásokkal. Az Európai Bíróság által hozott ítéletről szólva azt mondta, hatalmas erőket szabadított fel a döntést, ugyanis egyetlen nap alatt melléjük állt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, az Európai Szabad Szövetség és az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója, ami azt jelenti, hogy

támogatja őket a Kárpát-medence teljes magyarsága és Európa valamennyi őshonos nemzeti közössége.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyra Néppárt elnöke szerint érthetetlen, hogy a román kormány miért utasítja el a párbeszédet az autonómiáról, miközben az EU soros elnökeként Európa sokféleségét, soknyelvűségét óvja.

A határon túli magyarok a románok partnerei akarnak lenni, nem ellenségei, békében, biztonságban és tiszteletben szeretnének élni

– emelte ki.

Incze Árpád, a rendezvényt szervező Székelyföldért Társaság elnöke azt hangoztatta, hogy a székelyek azt szeretnék elérni, amit 100 éve a gyulafehérvári nemzetgyűlésen megígértek a románok, ez pedig a területi autonómia, amiből nem engednek.

Borítókép: Incze Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke (b) és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a székely szabadság napja alkalmából tartott rendezvényen a budapesti Hősök terén 2019. március 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában