elővigyázatosság

2018.07.25. 10:21

Erdőtűz miatt bezárják a Yosemite Nemzeti Parkot

Egy két hete tomboló kaliforniai erdőtűz miatt szerda déltől négy napra bezárják a Yosemite Nemzeti Parkot.

„A látogatói szezon csúcspontján vagyunk, nem volt könnyű meghozni ezt a döntést” – közölte Scott Gediman szóvivő, hozzátéve, hogy utoljára 1990-ben hoztak hasonló intézkedést.

A parkőrök végigjárták a kemping- és más szálláshelyeket, és elrendelték kiürítésüket a nemzeti park központi völgyében, az illetékesek lemondtak legalább ezer szállásfoglalást a helyi hotelekben. Elrendelték számos helyi közösség kötelező kitelepítését is.

Az illetékesek hangsúlyozták, hogy a nemzeti park térsége nincs közvetlen veszélyben, az intézkedést elővigyázatosságból hozták, mivel keddig 14 ezer hektár erdő vált a térségtől nyugatra két hete tomboló tűz martalékává, és a tűznek csupán 25 százalékát sikerült ellenőrzés alá vonni.

Az erdőtűz a San Franciscótól 300 kilométerre keletre fekvő El Portal település térségében, a Sierra Nevada hegységben ütötte fel a fejét. Több mint 3300 tűzoltó 46 helikopter és két DC-10-es repülőgép segítségével oltja a tüzet. Egy tűzoltó életét vesztette és hat megsérült az oltásban.

A meteorológusok előrejelzése szerint továbbra is igen meleg és száraz idő várható a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában