Tudnivalók egy helyen

2019.01.17. 18:00

Erdélyt ismertető statisztikai portál indul

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: az oldal hasznos és nyilvános adatokat tömörít majd.

Elindult az Erdélystat, a Romániáról, Erdélyről statisztikai és intézményi adatokat tömörítő portál. A hírt csütörtökön, Kolozsváron, az RMDSZ elnöki hivatalában jelentették be. Mint elhangzott: a kezdeményezésre azért volt szükség, mert sok adattal dolgoznak, és fontossá vált a rendszerezés – számol be minderről a Maszol.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: egyrészt tájékoztató funkcióval bír a honlap, másrészt

elemzéseket is lehet majd olvasni rajta, de előrejelzések, később közvélemény-kutatási eredmények is helyet kapnak rajta

- idézi az elhangzottakat Maszol cikke.

A cikk szerint még idén elindul a honlap angol változata, hogy külföldi partnerek is átfogó képet kapjanak arról, mi történik Erdélyben.

Ismertették: a kezdeményező az RMDSZ, a működtető az Iskola Alapítvány, a támogató a Bethlen Gábor Alap. A honlapon egy intézménytárat is összeállítottak: a cél az Erdélyre és a romániai magyarokra vonatkozó adatok rendszerezése, megjelenítése és értelmezése. Horváth István szociológus az intézménytárról elmondta: a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet már hét évvel ezelőtt elkezdte kisebbségi szervezetek listájának összeállítását, de több okból is nehézségekbe ütköztek ebben a folyamatban.

A beszámoló ismerteti azt is, hogy a portál működtetői több szociológussal is együtt dolgoznak, és céljuk további szakemberek bevonása a munkába.

A honlapon négy fő témával foglalkoznak: az egyik ilyen a népesség mozgása, a másik a gazdaság, a harmadik az önkormányzatok, települések statisztikai adatai, a negyedik az oktatás területe

- foglalja össze az írás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában