Járvány

2021.01.28. 15:18

Enyhítettek néhány korlátozáson Horvátországban

Horvátország enyhít néhány járványügyi korlátozáson, így hétfőtől újra járhatnak iskolába az általános iskolák felső tagozatos osztályai, és engedélyezik a szabadtéri sportolást is – jelentette be csütörtökön Davor Bozinovic belügyminiszter.

A tárcavezető a sajtó számára nyitott kormányülésen elmondta: amennyiben romlanak a járványügyi mutatók, újból szigorításokat vezethetnek be.

A jelenléti oktatás a téli szünet után, január 18-án kezdődött meg az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai és az érettségizők számára, és az óta nem romlott a járványkép.

Ezért a felső tagozatosok is visszatérhetnek az iskolapadokba mondta Bozinovic.

A korábbi bejelentések ellenére ugyanakkor nem nyithatnak ki az edzőtermek és a sportközpontok. Ez alól kivételt képeznek az uszodák és az érintkezés nélküli sportok zárt térben. Nem használhatók azonban a közös helyiségek, mint az öltözők vagy a zuhanyzók.

A korlátozások február 15-ig lesznek érvényben, akkor a kormány ismét felülvizsgálja az intézkedéseket.

A koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések Horvátországban az egyik legliberálisabbak az Európai Unióban. Ezek főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásában merülnek ki, valamint november közepe óta zárva tartanak a vendéglátóhelyek. Csak a szállodák tarthatnak nyitva, de csak saját vendégeiknek szolgálhatnak fel ételt és italt. A maszk viselése mindenütt kötelező.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 619 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 230 978-at. Egy nap alatt 30 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak számát 4943-ra emelve. Kórházban 1326 beteget ápolnak, közülük 128-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 3173 és eddig közel 76 ezer embert oltottak be a koronavírus ellen.

Szlovéniában csütörtökre 1516-tal 163 235-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 23 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3448-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1106-an vannak kórházban, 171-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 17 572. Az országban eddig 51 653 embert oltottak be a koronavírus ellen.

A szlovén kormány a rossz járványügyi mutatók miatt szigorított abban két régióban a kilencből, amelyben néhány nappal korábban enyhítéseket vezetett be. Ennek értelmében kinyithattak az óvodák és megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában, valamint a laboratóriumi gyakorlatok az egyetemisták számára. Kinyithattak a múzeumok, a könyvtárak, a galériák, az autószerelők és más hasonló szolgáltatók, továbbá néhány üzlet. Engedélyezték emellett a szabadban való, érintkezés nélküli sportolást, beleértve a síelést is.

A két érintett régióban nemcsak az üzleteknek és a szolgáltatásoknak kell ismét bezárniuk, hétfőtől az iskoláknak is újra online oktatásra kell átállniuk, és bezárnak az óvodák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában