Izraeli-palesztin konfliktus

2021.05.17. 12:41

ENSZ: több tízezer gázai kényszerült elhagyni otthonát az izraeli csapások miatt

Hozzávetőleg 42 ezren menekültek el otthonukból Gázában az izraeli támadások miatt – jelentette be az ENSZ közel-keleti palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) hétfőn.

Az ügynökség szóvivője azt mondta, az embereket 50, az UNRWA által az övezetben működtetett iskolában szállásolták el.

A rakéták több mint 2500 palesztin otthonát rombolták le.

Jóllehet Izrael korábban leszögezte, hogy csak katonai célpontokat támad, e bázisok közül több zsúfolt lakóövezetben található.

A feszültség május elején éleződött ki a térségben, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, és a palesztinok tiltakoztak ez ellen. A helyzet az után mérgesedett el igazán, hogy izraeli rendőrök palesztinokkal csaptak össze a muszlimok szent helyén, az Al-Aksza mecsetnél, amire az iszlamista Hamász azzal reagált, hogy rakétákkal kezdte lőni Izraelt a Gázai övezetből. Erre Izrael ellencsapásokkal válaszolt. Az izraeli hadsereg hétfőn azt közölte, eddig körülbelül 3150 rakétát lőttek ki Gázából izraeli célpontok felé, közülük mintegy 460 azonban nem ért el izraeli területre, hanem még Gázában becsapódott.

A Vaskupola nevű izraeli rakétavédelmi rendszer a hadsereg szerint mintegy 90 százalékos hatékonysággal semmisíti meg a zsidó államra kilőtt rakétákat.

Az izraeli hadsereg 2014-es Gázai övezeti offenzívája idején a tengerparti beékelődésből 4481 rakétát lőttek ki izraeli célpontokra.

Hétfő óta 181 palesztin, köztük 47 gyerek vesztette életét a mintegy kétmilliós övezetben. Izrael tíz halálos áldozatról számolt be, köztük két gyermekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában