Ország-világ

2021.01.10. 11:42

Emberi maradványokkal együtt találták meg az indonéz gépet

A kutatás folyamatos, több hajó, valamint kisebb repülőgépek és helikopterek is részt vesznek a keresésben.

Tangerang, 2021. január 9. Az utasok hozzátartozói érkeznek a Soekarno-Hatta Nemzetközi Repülõtéren felállított válságközponthoz az indonéziai Tangerangban 2021. január 9-én, miután röviddel a felszállás után a légi irányítók elvesztették a kapcsolatot a Sriwijaya Air indonéz légitársaság egyik belföldi járaton közlekedõ Boeing737-500 típusú gépével, és az feltehetõleg a tengerbe zuhant. A fedélzeten 56 utas és hatfõnyi személyzet tartózkodott. MTI/EPA/Mast Irham

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mast Irham

Emberi maradványokat és a repülőgép roncsait találták meg a Jáva-tenger azon területén az indonéz hatóságok, ahol szombaton mindössze négy perccel felszállás után eltűnt az utasszállító gép a radarokról 62 emberrel a fedélzetén.

A járaton összesen 50 utas – köztük hét gyermek és három csecsemő –, valamint a 12 fős személyzet utazott.

A szigetország hatóságának közleménye szerint a gépen tartózkodó személyek mindannyian indonéziai állampolgárok voltak. A kutatás folyamatos, több hajó, valamint kisebb repülőgépek és helikopterek is részt vesz a keresésben. A kutatócsapat ma észlelt jeleket, melyek a repülőgépről érkeztek – számolt be róla a Magyar Nemzet.

Két ponton észleltük a jeleket, ez lehet a fekete doboz

– jelentette ki Indonézia kutatási és mentési ügynökségének vezetője. Egyelőre még nem tudni, hogy mi okozta a katasztrófát.

A katasztrófa helyszínén a búvárok mentőmellényeket, valamint több olyan alkatrészt is találtak – köztük egy kereket –, melyekről úgy gondolják, hogy a repülőgép törzsének részei lehetnek. Az indonéziai fegyveres erők parancsnoka továbbá megerősítette, hogy a repülőgép regisztrációs számát is felfedezték. A jakartai rendőrség szóvivője elmondta, hogy a kutatási és mentési ügynökségtől összesen két táskát kaptak meg, melyek az elhunyt utasok repülőre felvitt tárgyait, valamint az áldozatok testrészeit tartalmazzák. Sajtóhírek szerint a nyomok azonosítása még folyamatban van.

A repülő villámként zuhant a tengerbe és felrobbant a vízben

– mondta egy, a baleset helyszínéhez közel dolgozó indonéz halász a BBC brit hírcsatorna helyi tudósítójának.

Radarkép a Sriwijaya Air indonéz légitársaság egyik belföldi járaton közlekedő Boeing737-500 típusú gépének repülési útvonaláról addig a pontig, ahol megszakadt vele a légi irányítás kapcsolata
Fotó: Flightradar24.com / MTI/AP

A Sriwijawa légitársaság 182-es számú, Jakartából a borneói Pontianakba közlekedő, Boeing 737-500 típusú gépe röviddel a repülőtér elhagyását követően kevesebb, mint egy perc alatt tízezer lábnyit (kb. 3000 métert) süllyedt. A 26 éves repülőgép helyi idő szerint szombaton délután 2 óra 36 perckor szállt fel és négy perccel később rögzítették az utolsó kapcsolatfelvételt a pilótákkal.

A Soekarno-Hatta Nemzetközi Repülőtér válságközpontja
Fotó: Mast Irham / MTI/EPA

A járat menetideje mindössze kilencven perc, azonban a légitársaság vezérigazgatója elmondta, hogy a heves esőzések miatt a gép körülbelül fél órával később szállt fel, mint ahogy az a menetrendben szerepelt.

Borítókép: Az utasok hozzátartozói érkeznek a Soekarno-Hatta Nemzetközi Repülőtéren felállított válságközponthoz az indonéziai Tangerangban 2021. január 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában