Ország-világ

2021.04.11. 11:09

Elsőként érhette el Izrael a nyájimmunitást

Hátra még nem dőlhetnek: egy tanulmány szerint a dél-afrikai mutáns könnyebben áttörhet a védelmen.

Izrael elérhetett egyfajta nyájimmunitást – idézte az izraeli média Eran Segalt, a neves Weizmann Tudományos Intézet egyik vezető kutatóját. A nyájimmunitás lényege, hogy a társadalom olyan nagy aránya – körülbelül 60-80 százaléka – védett a kórokozóval szemben, hogy az nem tud kit megfertőzni, tovább terjedni. A szakember egyelőre csak becslésekre alapozta állítását, a számok mindenesetre őt igazolják. A nagyjából 9 milliós államban már több mint 5,3 millió ember megkapta legalább az első oltását, majd 5 millió pedig a másodikat is, miközben közel 836 ezren túlestek a betegségen – számol be a Magyar Nemzet.

A tömeges oltás hatásai már jelentkeztek: mint arra Eran Segal is rámutatott, január óta 97 százalékkal, nyolcezer fölöttiről 250 környékére zuhant a napi új regisztrált esetek száma. Ezzel párhuzamosan csökkentek a kritkus lefolyású megbetegedések és a halálesetek is. Ha a szakembernek igaza van, akkor Izrael lehet az első a világon, amely elérte a nyájimmunitást. Múlt héten egy számítás arra az eredményre jutott, hogy az Egysült Királyság is elérhette múlt péntekre a határt, azonban ennek hitelességét később vitatták. Ugyan a britek majd fele már megkapta legalább az első oltását, az országban még mindig napi kétezer feletti új fertőzést találnak.

Az izraeli szakember úgy vélte, a statisztikák derűlátásra adnak okot, és itt lehet az ideje a további nyitásnak. Az élet már így is jobbára visszatért a rendes kerékvágásba, az üzletek nyitva vannak, az iskolákban tanítanak, ugyanakkor bizonyos tömegrendezvényeket még tiltanak, és az olyan általános szabályok is maradtak, mint a maszkviselés vagy a fizikai távolságtartás. Már a turizmus újjáélesztése felé is kacsintgatnak, viszont egyelőre a be – és kiutazás korlátozott. Ennek legfőbb oka, hogy attól tartanak külföldről esetleg olyan mutációkat hurcolhatnak be, melyek ellenállóbbak, és lerombolhatják az eddigi eredményeiket.

Úgy tűnik, félelmeik nem is teljesen alaptalnok,

mert egy izraeli tanulmány szerint az új típusú koronavírus dél-afrikai variánsa könnyebben „áttör” a Pfizer-BioNTech oltóanyag védelmén.

A kutatók 150 olyan izraeli mintáit vizsgálták, akik megfertőződtek, annak dacára, hogy megkapták az oltást: közülük nyolcnál mutatták ki a dél-afrikai mutánst, miökzben csupán egyre számítottak. A tudósok szerint további vizsgálatokra van szükség, de ebből úgy tűnik, ez a variáns hatékonyabb a Pfizer-BioNTech vakcina által kialakított védelem ellen. Ez valamelyest ellentmond a gyártó saját kutatásainak, aki eddig azt állította, oltóanyaga a mutánsok ellen is tökéletes védelmet nyújt.

Izraelben egyébként szinte kizárólag a német-amerikai fejlesztésű oltóanyagot használták, elhanyagolható mennyiségű amerikai Moderna mellett. Az utóbbi hetekben azonban a Pfizer felfüggesztette a szállítmányokat, miután az ügyvivő kormány vitái miatt Izrael elmaradt a cech kifizetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában