Járvány

2020.05.26. 23:22

Első alkalommal tárgyalt virtuálisan a lett parlament

És ezzel a világon az elsők közé tartozik, amely a koronavírus-pandémia alatt teljesen átállt a távmunkára.

Lettországban első alkalommal tartott teljes létszámban virtuális ülést a parlament kedden.

A helyi hatóságok szerint ahhoz, hogy a lett törvényhozás, a saeima cselekvőképességét válsághelyzetben is fenntarthassák, az üléseket és a szavazásokat egy digitális platform segítségével online rendezik meg, így a balti ország 100 parlamenti képviselőjének személyes jelenléte az ülésteremben, illetve a parlament más helyiségeiben nem szükséges. A koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási szabályok betartása végett korábban a lett honatyákat az ülések során a parlament különböző helyiségeiben, sőt környező épületekben is elhelyezték.

„Nagyon örülünk, hogy a saeimának a számítástechnikai szakemberekkel együttműködve sikerült korszerű műszaki megoldást találnia” – hangsúlyozta Inara Murniece házelnök.

A lett törvényhozás ezzel a világon az elsők közé tartozik, amelyek a koronavírus-pandémia alatt teljesen átálltak a távmunkára.

Az egyes képviselők egy külön erre a célra kialakított internetes felületen jelentkezhetnek be digitális aláírásukkal. Az ülések és a szavazások ugyanakkor továbbra is nyilvánosak, azokat bárki interneten követheti.

Ennek ellenére több tucat aktivista tüntetett a parlament épülete előtt Rigában az e-saeima ellen, amely bírálói szerint ellentétes az alkotmánnyal és a hatályos lett törvényekkel. Egy másik csoport pedig a tervezett területi közigazgatási reform ellen tiltakozott, amely az első online módon tárgyalt törvényjavaslat.

A balti országokban sikerült alacsonyan tartani az új fertőzöttek számát.

A csaknem kétmillió lakosú Lettországban 1053 az azonosított fertőzöttek, és 22 az elhunytak száma.

A 2,8 millió lakosú szomszédos Litvániában eddig 1639 fertőzöttet jelentettek, akik közül 65-en hunytak el.

Az 1,3 millió lakosú Észtországban 1834 a regisztrált fertőzöttek száma, és a járvány 65 ember életét követelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában