beismerték

2019.01.30. 13:47

Előzetes vizsgálat nélkül vonták meg egy terrorizmussal vádolt ausztráliai férfitől az állampolgárságot

Az ügy diplomáciai konfliktust okozott Canberra és Suva között.

Az ausztrál kormány beismerte szerdán, hogy törvényt sértve, a szükséges ellenőrzés nélkül fosztott meg ausztrál állampolgárságától egy férfit, aki terrorizmussal vádolnak.

Canberra decemberben arra hivatkozva vette el a buddhizmusról az iszlámra áttért, majd az Iszlám Államhoz csatlakozott Neil Prakash állampolgárságát, hogy a fidzsi apától és kambodzsai anyától született férfi Fidzsi állampolgára is. Fidzsi azonban jelezte, hogy Canberra értesülései tévesek, az illető nem állampolgára a szigetországnak.

A döntést vizsgáló ausztrál parlamenti bizottság megállapította, hogy Peter Dutton belügyminiszter nem egyeztetett Fidzsivel, és a minisztériumban nem néztek utána a másik állampolgárságnak, noha a vonatkozó törvény szerint a kettős állampolgárság megléte a feltétele annak, hogy Canberra megfoszthasson valakit az ausztrál állampolgárságtól.

Linda Geddes, az ausztráliai belügyminisztérium terrorelhárításért felelős koordinátora elismerte, nem egyeztettek a fidzsi hatóságokkal.

Az ügy diplomáciai konfliktust okozott Canberra és Suva között, Peter Dutton pedig bírálatok kereszttüzébe került.

Prakasht 2016-ban tartóztatták le Törökországban, ahova Szíriából érkezett. Jelenleg is ott folyik ellene a bírósági eljárás. Azt róják a terhére, hogy az Iszlám Állam soraiba toborzott harcosokat, illetve köze volt több ausztrál elleni merényletkísérlethez. Ő a tizenkettedik ausztrál, akit terrorista szervezetekkel való kapcsolattartás miatt fosztottak meg az állampolgárságtól.

Ausztráliában az utóbbi hónapokban több merényletet ausztrál állampolgársággal rendelkező szélsőségesek követtek el.

A jelenleg érvényben lévő ausztrál törvények szerint terrorcselekményért elítéltek csak abban az esetben foszthatók meg állampolgárságuktól, ha egy másik ország állampolgárai is, és ha legalább hatévi börtönbüntetésre ítélték őket.

Scott Morrison miniszterelnök tavaly bejelentette, hogy Canberra könnyebbé akarja tenni a szélsőségesek megfosztását állampolgárságuktól, mégpedig úgy, hogy azoktól is elvehetnék, akiket terrorcselekményért elítéltek, és jogosultak egy másik országban letelepedési engedélyért folyamodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában