Járvány

2020.06.05. 06:15

Élő műsorban állta a sarat Varga Judit

Állta a sarat a BBC Newsnight című műsorában Varga Judit, aki rövid időn belül sokadik alkalommal kelt a magyar rendkívüli jogrend védelmére a nemzetközi sajtóban.

A brit közszolgálati csatorna csütörtök késő éjjel, élőben kapcsolta adásba a magyar igazságügyi minisztert, akinek nem volt könnyű dolga: a beszélgetés felvezetőjében Szél Bernadett tűnt fel, szokásához híven világgá kürtölve, hogy Magyarországnak radikális és szélsőjobboldali kormánya van.

A politikai vitaműsor hazánkról szóló felvezetőjében az is elhangzott, hogy hiába a jó járványügyi statisztika, a magyarok „máshogy fizetik meg” a vírushelyzet árát.

Varga Judit az adásban Kirsty Wark kérdésére mindenesetre kifejtette: amennyiben elfogadják a rendkívüli jogrend megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslatot, akkor a veszélyhelyzet várhatóan június 20-án megszűnik Magyarországon.

A Christiane Amanpour szerepére törő műsorvezetőnő többször is rákérdezett a veszélyhelyzetet felváltó egészségügyi járványügyi készültség jogi jellemzőire, illetve a kormány egyik régi liberális kritikusát, Sophie in’t Veldtet idézve arról értekezett, hogy az álhírterjesztés szigorú büntetése hogyan is fér össze az uniós értékekkel.

Az igazságügyi miniszter udvariasan elutasította, hogy a politikai érdeke vezérelte Európai Parlament liberális politikusának véleményével érveljenek a hazai intézkedésekkel szemben. Az álhírek terjesztésével összefüggésben pedig Wark tudtára adta: a kormánynak felelőssége, hogy a különleges jogrend idején a védekezést a valótlan állítások kiszűrésével segítse. A riporter többszöri nekifutásra sem értette meg, hogy a rendkívüli jogrend, tehát közveszély hiányában a balliberális oldalon sokat hangoztatott, álhírterjesztésért legfeljebb járó öt év börtön sem szabható ki.

Miért szorították háttérbe a demokráciát épp a járványhelyzet közepette? – hangzott az utolsó, Varga Judithoz intézett felvetés, amit az igazságügyi miniszter azzal utasított vissza:

Magyarország összehasonlító elemzést készített az uniós tagállamok rendkívüli intézkedéseiről, és ez alapján egyáltalán nem különleges a magyar jogrend.

Miért csak mi kaptunk ilyen kritikát? – kérdezett vissza a tárcavezető, ám a BBC riportere látszólag nem volt kíváncsi a magyar érvekre, a lejáró műsoridőre hivatkozva elköszönt az igazságügyi minisztertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában