faji különbségek

2018.08.05. 09:03

Elképesztő, hogyan üldözik a fehéreket Dél-Afrikában

Az ország kormánya azt tervezi, hogy az alkotmány módosításával elveszi a fehér farmerek földjét. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy rengetegen fognak éhezni.

Farm worker Mogoala Justice Ratalele (L) stand near his boss farmer Hans Bergmann (R) after an incident in which he was held at gunpoint for the theft of the chainsaw that he was working with, on November 2, 2017, in Tzaneen, South Africa. A long campaign of violence against the country's farmers, who are largely white, has inflamed political and racial tensions nearly a quarter-of-a-century after the fall of apartheid. / AFP PHOTO / GULSHAN KHAN

Fotó: AFP

Cyril Ramaphosa elnök a héten jelentette be, hogy felgyorsítaná a fehérek által birtokolt földek elkobzását, hogy azt „visszaszolgáltassa” Dél-Afrika fekete lakosságának – írja a 888. Mindezt a „demokrácia nevében”. A tervezet valószínűleg több ezer fehér embert érintene.

Ha a jelenlegi szereplők helyére tanulatlan, tapasztalatlan emberek kerülnek, sokkal kevesebbet fogunk tudni termelni. Ha pedig ez lesz, felmegy az ennivaló ára, és többen fognak éhezni – ismertette a kormány tervezetének következményeit egy érintett farmer.

Ugyanez a farmer elárulta, hogy Dél-Afrika gazdaságához szervesen hozzákapcsolódik a tulajdonlás – ha ebben radikális változás áll be, a külföldi befektetések is drasztikusan zuhanhatnak. Kitért arra is, hogy a kormány nem kíván kompenzációt ajánlani a földjétől megfosztott farmereknek.

Hová menjünk, mit csináljunk? Csak kell adniuk valami kárpótlást, hogy legalább belefoghassunk valami újba

- fogalmazott kétségbeesetten a farmer.

Az állami üldözésen kívül a fehér farmerek sajnos a mindennapokban is brutális támadásoknak vannak kitéve.

A rablások és betörések mellett a fehéreket nem ritkán csoportosan megerőszakolják a feketék,

de a gyilkosságok, kínzások sem szokatlanok. A rendőrség az esetekkel nem foglalkozik, és mint a fenti történetből is látható, ezekhez az állapotokhoz a parlament javában asszisztál.

Borítókép: Dél-Afrikában kiütköznek a faji különbségek

AFP PHOTO / Gulshan Khan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában