gyors dokkolás

2017.09.13. 06:31

Elindult a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz MSZ-06 egy orosz és két amerikai űrhajóssal

Szerda hajnalban Bajkonurból indult az űrhajó, a fedélzetén Alekszander Miszurkin orosz parancsnokkal és Mark Vande Hei, valamint Joe Acaba amerikai űrhajósokkal, akik körülbelül öt hónapot töltenek ott.

A Szojuz rakétája helyi idő szerint negyed négykor startolt, és gyors, hatórás üzemmódban dokkol majd az ISS-hez, ahol Randy Bresnik amerikai, Szergej Rjazanszkij orosz űrhajós, valamint az olasz Paolo Nespoli, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája tartózkodik július óta. Ha a gyors dokkolási üzemmód nem sikerülne, akkor két napig tart majd a kikötés.

2010 óta most először fordul elő, hogy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két asztronautája repül egy Szojuzon Bajkonurból az űrállomásra. A Puerto Ricó-i Joseph Acaba már harmadik misszióját teljesíti, Mark Vande Hei azonban – aki az amerikai hadsereg ezredese volt, mielőtt a NASA szolgálatába állt – most repül először az ISS-re.

Borítókép:

Fotóriporterek készítenek felvételt az orosz Szojuz MS-06 orosz űrhajó indításáról a kilövőállás közelében a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2017. szeptember 12-én.

MTI / AP / Dmitrij Loveckij

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában