gyász

2019.09.27. 13:57

Elhunyt Szekó József, Mohács polgármestere

64 éves volt.

Meghalt Szekó József, Mohács Fidesz-KDNP-s polgármestere pénteken, tragikus körülmények között – közölte a Duna-parti város polgármesteri hivatala. Közleményükben azt írták: Szekó Józsefet a baranyai város önkormányzata saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Szekó József 64 éves volt. 1998 októbere óta vezette Mohácsot polgármesterként, 2010 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának tagja volt, a Baranya megye területi listáról szerzett mandátummal.

A kormánypárti politikust korábban polgármesterjelöltként nyilvántartásba vették az október 13-i önkormányzati választásra.

A bama.hu egy évvel ezelőtt azt írta, hogy Szekó József, Mohács polgármestere 1998. október 18-án tette le hivatali esküjét. Az akkor adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, újabb húsz évben már nem gondolkodik, esetleg még egy polgármesteri ciklust vállal.

A polgármesterség is egy szakma, amit sehol nem tanítanak, s valóban csak a gyakorlatban lehet elsajátítani. Amikor a négy év, amit vállaltam, lejárt, az elképzelések negyedét sem valósítottuk meg, ezért a folytatás mellett döntöttem, s ebből lett mostanra a húsz év

– nyilatkozta akkori interjújában.

 

A kiesett jelölt helyett nem lehet újat állítani

A választás előtt „kiesett” (azaz visszalépő, vagy elhalálozott, esetleg választójogát elvesztő) jelöltek helyett nem lehet új jelölteket állítani az októberi önkormányzati választáson.

Minden választáson előfordul, hogy jelöltek a nyilvántartásba vételük és a választás közötti öt hétben visszalépnek, elhaláloznak vagy elveszítik választójogukat. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson például több mint négyszázan léptek vissza és tízen elhaláloztak a választás előtt. A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint a mostani, október 13-ai voksolás előtt már több mint 260-an visszaléptek, négyen elvesztették választójogukat és hat jelölt hunyt el.

Az NVI nyilvántartása szerint elhunyt Korán István Attila (Fidesz-KDNP) vattai és Szekó József (Fidesz-KDNP) mohácsi polgármesterjelölt, valamint négy független egyéni listás jelölt: Kun László fábiánsebestyéni, Nagy Norbert kisasszonyfai, Papp Miklósné teremi és Schmidt Ferenc pásztói jelölt.

Ezeket a jelölteket a választási eljárási törvény szerint „le kell húzni” a szavazólapról, ezt a szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a szavazás előtti utolsó hétig, október 4-éig tudja „követni”, és ezekben az esetekben új szavazólapot nyomtatnak. Az október 4-e után kieső jelölteket a helyi választási irodák „húzzák le” a szavazólapokról.

A kiesett jelöltek helyett – mivel a jelöltek nyilvántartásba vétele szeptember elején lezárult – már nem indulhatnak új jelöltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában