Török puccskísérlet

2018.10.15. 20:43

Elfogatóparancsot adtak ki a légierő több tucat tagja ellen

Az ankarai ügyészség a légierő 36 tagját gyanúsítja azzal, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok hálózatával.

Az elfogatóparancs 33 főhadnagyot és három hadnagyot érint, köztük kilenc volt pilótát az ország 18 tartományában – részletezte az Anadolu.

Ankara Gülen terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a 2016-os incidensért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez.

A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. A 2016-os puccskísérlet óta összesen legalább 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 77 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Eddig a haderő több ezer tagját menesztették állásából a gülenista mozgalommal összefüggésben. Közel hétezer egykori katona jelenleg is börtönben van.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török vezetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában