Török puccskísérlet

2020.06.26. 13:28

Életfogytiglanra ítéltek 121 korábbi csendőrt

A pernek összesen 245 érintettje van.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt pénteken egy ankarai bíróság 121 embert a török csendőr-főkapitányságról egy, a 2016. július 15-i puccskísérlettel kapcsolatos perben – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

35 vádlottra az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete miatt életfogytiglani szabadságvesztést, 86 vádlottra ugyanezen bűntettért pedig súlyosbított életfogytiglanit rótt ki a törvényszék. Az utóbbi büntetés egy sor korlátozás révén nehezíti az elítéltek sorsát.

Erkan Öktem korábbi ezredes ezen felül szándékos emberölésért még kilencszeresen súlyosbított életfogytiglanit, valamint szándékos emberölési kísérletért, Turgut Aslan, a csendőrség akkori terrorelhárítási főosztályvezetőjének megsebesítéséért 20 év börtönt kapott.

A pernek összesen 245 érintettje van, de az Anadolu a többiekről nem tett említést.

Az ankarai vezetés az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török származású muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja a 2016-os katonai hatalomátvételi kísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. A hivatalos álláspont szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a csendőrségbe is.

Törökország Gülen mozgalmát fegyveres terrorszervezetté nyilvánította, így a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtotta és sújtja, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is. A hatóságok az eltelt csaknem négy évben százezreket vettek őrizetbe, tízezreket zárattak börtönbe, amiért a török kormányzatot számos nemzetközi bírálat érte.

A puccskísérletet követően 289 különböző per indult az országban, 274 már lezárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában