Gazdaság, identitás, értékőrzés

2018.10.18. 12:35

Egyre fontosabb lesz Magyarország és Ciprus kapcsolata

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Ciprus fontos szerepet játszat a jövőben Közép-Európa energiabiztonságának megteremtésében is, mert a sziget körüli gázmezőkön rendkívül gazdag gázvagyonra leltek.

Nicosia, 2018. október 18. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminiszter találkozója Nicosiában 2018. október 17-én este. MTI/KKM / Mitko Sztojcsev

Felértékelődik Magyarország és Ciprus együttműködésének jelentősége, mivel az Európai Unió jövőjéről szóló viták egyre intenzívebbé válásával fontosabb lesz azoknak az országoknak az együttműködése, amelyek ragaszkodnak a nemzeti identitásukhoz, a történelmi hagyományaikhoz és a keresztény kulturális örökségükhöz – mondta csütörtökön az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szerda késő este Nicosiában tárgyalt Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminiszterrel.

A miniszter hangsúlyozta, hogy

Magyarország és Ciprus is ilyen ország, ezért az EU jövőjéről szóló vitákban a legtöbb kérdésben közös és egybevágó álláspontot képviselnek.

Abban hisznek, hogy Európa és az EU akkor lehet erős, ha erős országok és erős tagállamok alkotják – tette hozzá.

A két külügyminiszter tárgyalásain szó volt a kisebbségi jogok védelmének fontosságáról egész Európában, egyetértettek abban, hogy ez nemzetközi jogi kérdés, amelynek a tiszteletben tartása mindenkinek a kötelessége – jelezte.

Szijjártó Péter szerint Ciprus fontos szerepet játszat a jövőben Közép-Európa energiabiztonságának megteremtésében is, mert a sziget körüli gázmezőkön rendkívül gazdag gázvagyonra leltek.

Szijjártó Péter energetikai együttműködési szerződés megkötéséről állapodott meg ciprusi kollégájával, és bejelentette: Magyarország úgy döntött, hogy

még az idén konzuli képviseletet nyit Nicosiában.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminiszter találkozója Nicosiában 2018. október 17-én este.

Forrás: MTI/KKM / Mitko Sztojcsev

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában