Járvány

2020.08.20. 06:00

Egymillió megbízhatatlan koronavírustesztet vásárolt Belgium

Belgium hibát hibára halmozott a víruskezelés tekintetében, és úgy tűnik, a fiaskók sorozata még mindig nem ért véget. Kiderült ugyanis, hogy nem megbízhatók azok a tesztek, amelyekből nagy mennyiségben vásárolt az ország. A Szövetségi Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Ügynökségének (AFMPS) főigazgatója áprilisban még megbízhatónak nyilvánította a szóban forgó tesztet, ám kiderült, a felesége által vezetett laboratórium eredményeire alapozta szavait.

This picture taken on March 25, 2020 shows Manneken-Pis statue that wears a protective mask support of medical workers in Brussels, Belgium, 25 March 2020, as a strict lockdown comes into effect to stop the spread of the COVID-19, the disease caused by the novel coronavirus (Photo by Aris Oikonomou / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Aris Oikonomou

A Le Vif/L'Express belga hetilap beszámolója szerint Belgium számára igencsak kínos eredményt hozott az a vizsgálat, amelyet egy egyetemi kórházakban és kutatóközpontokban dolgozó 38 fős biológuscsapat végzett. A tanulmányozás során ugyanis arra jutottak, hogy a tizenhat megvizsgált teszt közül csupán egyetlen volt, amely nem ment át a vizsgán, pont az, amelyből Belgium egymillió darabot rendelt összesen hétmillió euró értékben – írja a V4NA hírügynökség. Az adófizetők pénzén tehát hatalmas adag tesztet rendeltek, de az nem felelt meg a minőségi ellenőrzésen. A Diasorin nevű teszt specificitása ugyanis a megkövetelt 99 százalék helyett csak 97,2 százalékos volt, ezenfelül 86,4 százalékkal túl alacsonynak bizonyult a teszt antitest-kimutatása is.

Április végén a Szövetségi Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Ügynökségének (AFMPS) főigazgatója, Hugues Malonne egy 120 klinikai biológus részvételével tartott videokonferencián kijelentette, hogy a szóban forgó teszt 100 százalékban megbízható. Hugues Malonne a véleményt a brüsszeli Hôpitaux Iris-Sud (HIS) laboratóriumában elvégzett vizsgálat eredményére alapozta, csakhogy kiderült, hogy a laboratóriumot a felesége vezeti, tehát itt rögtön felmerül az összeférhetetlenség. Ráadásul a HIS laboratóriumában elvégzett vizsgálat eredményeit megkérdőjelezte a Roeselare-ban lévő AZ Delta kórház, emellett pedig egy holland munkacsoport sem találta a tesztet megfelelőnek.

Hugues Malonne vajon csak a feleségét akarta helyzetbe hozni?
Fotó: Eric Lalmand / Belga Photo

A koronavírus elleni küzdelemért felelős munkacsoport munkájáért felelős belga miniszter, Philippe De Backer azzal próbált magyarázkodni, hogy az elsődleges cél az volt, hogy megfelelő mennyiségű tesztet készletezzenek be a hiány elkerülése végett. A miniszter elmondása alapján elsősorban a betegek védelmét tartották szem előtt, nem pedig a legjobb tesztek kiválasztását, majd hozzátette, hogy a laboratóriumok szabadon megválaszthatják, hogy melyik tesztet használják, a lényeg az, hogy az Európai Gazdasági Térségben alkalmazott CE jelölés szerepeljen rajta. Philippe De Backer a keddi parlamenti ülésen elismerte, hogy aggályok merültek fel a kérdéses tesztek minőségével kapcsolatban, majd hozzátette, hogy újabb vizsgálatokat rendeltek el, amelyek eredményének kiértékelése még folyamatban van.

Belgium rendkívül rosszul szerepelt a víruskezelés tekintetében, sok ballépés vezetett odáig, hogy a statisztikák alapján az ország a második helyen áll az egymillió lakosra eső halálozások számát tekintve, csupán San Marino előzi meg.

A belga kormány nem volt felkészülve a megfelelő és hatékony víruskezelésre, és sokáig nem is vették komolyan a helyzetet. A járvány kezdetén a kabinet álláspontja az volt, hogy a koronavírus olyan, mint az influenza, nem kell tőle annyira félni. Ezt követően több millió lejárt szavatosságú FFP2 maszkot semmisítettek meg anélkül, hogy ellenőrizték volna, még használhatók-e, később pedig súlyos maszkhiánnyal küzdött az ország.

Ám ezzel még nem volt vége a ballépéseknek. Február végén és március elején megtartottak több nagyszabású rendezvényt is, például február 27-e és március 7-e között a Batibouw vásárt, amely a legnagyobb építőipari és lakberendezési kiállítás Belgiumban. Emellett március 5-e és 8-a között megrendezték a brüsszeli könyvvásárt is. Mindkét rendezvény több ezer látogatót vonzott, ami nagymértékben hozzájárult a vírus terjedéséhez.

Borítókép: A belga főváros, Brüsszel jelképe, a pisilő kisfiú szobra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában