Illegális bevándorlás

2021.10.14. 16:50

Egy migráns holttestére bukkantak a lengyel-fehérorosz határnál

Egy 24 éves, szíriai illetőségű illegális bevándorló holttestére bukkantak Lengyelországban a Fehéroroszországgal közös határ közelében – közölte csütörtökön az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaság rendőrsége.

A holttestet szerdán fedezte fel egy mezőn a járőröző rendőrségi helikopter. A térségben rendkívüli állapot van érvényben.

Az előzetes vizsgálat szerint a migráns Lengyelországba érkezését megelőzően Fehéroroszország területén tartózkodott, amiről a közelében talált iratok tanúskodnak – tájékoztatott a rendőrség.

– Szeptember 15-re keltezett fehérorosz vízumot találtak nála. Ez arra utal, hogy szeptember közepén érkezhetett Fehéroroszországba – mondta a PAP-nak Tomasz Krupa, a podlasiei rendőrség szóvivője. Hozzátette, hogy a halott – személyi okmánya szerint – 24 éves szíriai férfi. A halál okát nem közölték. Az ügyben vizsgálatot indítottak.

Az elmúlt hetekben ez már az ötödik haláleset, amely a lengyel-fehérorosz határnál történt.

Az év eleje óta több mint 18 300 migráns próbálta meg átlépni az említett határszakaszt. A lengyel kormány szeptember elején a térségben rendkívüli állapotot vezetett be, amelyet szeptember végén hatvan nappal meghosszabbított. Az intézkedést azért hozták, hogy a hatóságokat szélesebb jogkörökkel ruházzák fel az emberek mozgásának ellenőrzésére. Közben a lengyel-fehérorosz határszakasz védelmére megkezdték egy két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett kerítés építését.

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában