Ország-világ

2021.06.08. 17:18

Egy férfi pofon ütötte Emmanuel Macron francia elnököt (videó)

Egy férfi felpofozta Emmanuel Macron francia elnököt a Franciaország délkeleti részén, a Rhone folyó partján fekvő Tain-l'Hermitage-ban, az esetről felvétel is készült, amelyet megosztottak a közösségi oldalakon. Macron elszigetelt eseménynek nevezte a támadást, jelezve, hogy az efféle agresszió nem fogja megállítani őt.

Az elnöki hivatal egy szűkszavú közleményben annyit írt, hogy megpróbálták megütni az államfőt, de ez nem tántorította el őt látogatása folytatásától.

Macron azért érkezett a városba, hogy diákokkal és vendéglősökkel beszélgessen arról, milyen visszatérni a megszokott kerékvágásba a koronavírus-járvány után.

A helyi média szerint az államfő üdvözölni akarta a tőle kordonnal elválasztott helyieket, ezért a tömeg felé vette az irányt. Kezet akart fogni egy khakizöld pólós, lófarkat viselő, sötét szakállú férfival, aki azonban arcul ütötte az elnököt.

A támadó azt kiáltotta: Le Macroniával!, illetve a királypártiak csatakiáltását (Montjoie Saint Denis!) hallatta. A férfi személyazonosságáról és indítékáról egyelőre semmit sem tudni.

Macron két testőre a földre szorította a férfit, miközben egy harmadik eltávolította közeléből az elnököt.

Az esettel kapcsolatban két embert vettek őrizetbe – számolt be a BFM francia tévécsatorna és az RMC rádióadó.

Macron elszigetelt eseménynek nevezte a pofont, és relativizálta jelentőségét.

„Nem szabad hagynunk, hogy szélsőségesen erőszakos emberek vegyék át a nyilvános vitát, nem érdemlik meg” – hangsúlyozta a Le Dauphiné Libéré című regionális napilapnak. Hozzátette: az efféle erőszak nem fogja megállítani őt.

Jean Castex francia miniszterelnök a demokrácia elleni támadásnak nevezte az incidenst. A történteket a teljes francia pártpaletta elítélte. Marine Le Pen, a radikális jobboldal vezetője hangsúlyozta: egy demokráciában megengedhetetlenek az ilyen incidensek. Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali pártelnök is szolidaritásáról biztosította az államfőt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy inzultálták Macront: 2016-ban – még gazdasági miniszterként – tojással dobálták meg radikális baloldali szakszervezeti tagok egy munkaügyi reformok miatt indított sztrájk során. Két évvel később a kormányellenes, úgynevezett „sárgamellényes” tüntetők kifütyülték és kellemetlen kérdésekkel bombázták az elnököt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában