Ország-világ

2020.10.16. 13:03

Durva cigányellenes kommenteket lájkolhatott Bíró László

A szerencsi időközi választáson az ellenzék által támogatott, vesztes képviselőjelöltről már bebizonyosodott, hogy antiszemita és rasszista kijelentéseket tett.

Az atv.hu birtokába került képernyőfotók tanúsága szerint egy, a szerencsi időközi választáson vasárnap alulmaradt jobbikos politikus, Bíró László privát profiljával megegyező névvel szereplő felhasználó a cigányságot negatívan minősítő, illetve durván ócsárló megjegyzésekkel fejezte ki egyetértését a közösségi oldalon – szúrta ki a Magyar Nemzet.

Az egyik, Bíró László nevű felhasználó által lájkolt rasszista kirohanás fölött egy Bíró László néven írt komment is látható, a hozzá tartozó profilkép feltűnően hasonlít (mondhatni megegyezik) az antiszemita Facebook-kirohanásairól ismert jobbikos politikuséval

– írja az atv.hu nyomán a Magyar Nemzet.

Az egyik fotón szereplő hozzászólás tanúsága szerint a kommentfolyam nyolc és fél évvel az Orbán-kormány hatalomra kerülése után keletkezett, tehát 2018–2019 fordulóján lájkolta a jobbikos politikus vagy a hasonmása többek között ezt a hozzászólást:

„Minden forint pazarlás, amit a cigányokra költünk!”, valamint „Koszos cigányok! A magyar (i)GAZSÁGSZOLGÁLTATÁS pedig szégyellje magát! És mindenki, aki ehhez nevét adja. Rendőrök, bírók stb…”

Mivel két évvel ezelőtti, durva antiszemita kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után Bíró László elérhetetlenné tette Facebook-előéletét ismeretlenek számára, az atv.hu nem tudta ellenőrizni, hogy az inkriminált kommenteket valóban nála helyezték-e el ismerősei, és valóban ő lájkolta-e őket. Annyi biztos, hogy a két Bíró (vagy hasonmása) által lájkolt komment elkövetője valóban a jobbikos politikus Facebook-ismerőse. Ez azonban, és Bíró korábbi durva rasszista kirohanásai még nem bizonyítják minden kétséget kizáróan, hogy ő vagy egy vele megegyező nevű másik felhasználó lájkolta-e ismerőse „koszos cigányozó” kommentjét – írja a portál.

Az atv.hu mindenesetre a felmerült kérdések tisztázása érdekében csütörtök kora délután levelet írt Bíró Lászlónak a Jobbik sajtóosztályán keresztül. Választ eddig nem kaptak. Levelükben a következő kérdéseket tették föl:

  • Tőle származik-e az egyik csatolt képen a neve alatt szereplő komment?
  • Valóban ő lájkolta-e a nem tőle származó, egyébként nem közszereplők által írott kommenteket?
  • Ezekért a lájkokért bocsánatot kér-e a hazai roma közösségtől úgy, ahogy korábban az ATV-ben a hazai zsidóságtól tette korábbi kijelentéseiért?
  • Emlékeztetőül: a szerencsi időközi választáson az ellenzék által támogatott képviselőjelölt számos egyéb rasszista és antiszemita kijelentése mellett Budapestet Judapestnek nevezte, továbbá mostani szövetségeseit, a DK tagjait pedig szemkilövetőknek minősítette. Bíró László a cikk megjelenése után a Facebookon kért bocsánatot, leírva, hogy „keresztényként hisz a megbocsátás és változás erejében”, ám érthetetlen módon egyes gyűlöletkeltő kijelentéseit a Fidesz–KDNP 2018-as győzelme miatti dühével magyarázta.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában