vizsgálatot ígérnek

2018.04.04. 14:23

DK: tömegesen lehet csalni a határon túli magyarok szavazataival

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint szervezetten és tömegesen lehet csalni a határon túli magyarok levélszavazataival. A párt azt ígéri, ha kormányra kerül, utólag egyenként ellenőrzi ezeket a voksokat.

A DK ügyvezető alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Délvidéken például a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) „szegődött a Fidesz zsoldjába”. Molnár Csaba helyi sajtóhírek alapján közölte: a szervezet aktivistái járják az országot, hogy „segítsenek” a szavazólapok kitöltésében, de eközben arra buzdítják a választókat, hogy voksoljanak a Fideszre.

A kampányfőnök arra is kitért, hogy a szavazatok leadása után a VMSZ több vajdasági magyart is megkeresett azzal, hogy miért nem a Fideszre voksolt. Ehhez viszont ki kell nyitni a borítékokat, bár sokszor még erre sincs szükség: a szervezet aktivistái ugyanis azt kérik a helyi magyaroktól, hogy ne ragasszák le a borítékaikat – tette hozzá.

Molnár Csaba úgy folytatta: Erdélyben pedig arra igyekeznek rávenni a magyarokat, hogy ne postán adják fel a leveleket, hanem vigyék azokat az úgynevezett Demokrácia Központokba, amelyeknek azonban nincsen közjogi státusza. Semmi nem garantálja a szavazás titkosságát, ahogy azt sem, hogy a szavazatok eljutnak Magyarországra – mondta az ügyvezető alelnök.

Hangsúlyozta, hogy a DK egy korábbi megkeresésére válaszolva a Nemzeti Választási Iroda is elismerte, hogy fennáll a csalás lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában