Ország-világ

2020.10.14. 06:36

Digitális mozgalom indul a székely petícióért

Pesty László arra kér mindenkit, hogy egy egyszerű, drapp kartonlapra nagy fekete betűkkel írják rá: Signiteurope.com.

Kartonnetvörk néven indított mozgalmat a Pesty László által vezetett Gerilla.hu – írta az Írdalá.hu kampányfőnöke, aki arra kér mindenkit, hogy egy egyszerű, drapp kartonlapra nagy fekete betűkkel írják rá: Signiteurope.com. Ezt követően örökítse meg fotó vagy videó formájában az „alkotását”, illetve saját magát is a kartonjával, majd tegye fel az anyagot az általa elérhető közösségi felületre, legyen az Twitter, Instagram, Youtube vagy Facebook. Pesty László arra buzdít mindenkit a Kárpát-medencében, hogy nemzeti, politikai, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül segítse a székelyek európai uniós kezdeményezését – írja a Magyar Nemzet.

„Már csak pár hetünk van. De november 7-én együtt kipipáljuk Európát!” – nyomatékosított a kampányfőnök.

Május 7-ig, az aláírásgyűjtés első ütemében ugyan az online térben több mint egymillió uniós állampolgár támogatta a kezdeményezést, de csak három országban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – sikerült elérni a jogszabályban meghatározott szintet. A székely petíció viszont csak akkor lesz érvényes és eredményes, ha ez november 7-ig további négy országban teljesül. A számok alakulása azt mutatja, hogy Spanyolország lehet az egyik állam, ahol sikerül összegyűjteni a szükséges támogatást. Két nap alatt ugyanis csaknem kétezer spanyolországi, minden bizonnyal katalán online aláírás érkezett a székely petícióhoz. Ez majdnem annyi szignó, amennyi az aláírásgyűjtés eddigi szakaszában, összesen közel tizenöt hónap alatt futott be az ibériai államból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában