Járvány

2020.04.30. 16:26

Dél-Koreában nullára csökkent az új fertőzések száma

A hatóságok ugyanakkor négy új, külföldről behurcolt esetről számoltak be csütörtökön.

Hetvenkét nap után először nullára csökkent az új koronavírusos fertőzések száma Dél-Koreában, február 16. óta első ízben történt meg, hogy az országon belül senki sem kapta el a vírust, de négy új, külföldről behurcolt esetről számoltak be csütörtökön a hatóságok.

A járványhelyzetet nyomon követő központ (KCDC) tájékoztatása szerint a külföldről érkezett négy fertőzöttel számolva szerdán volt a legkisebb növekmény az új fertőzéses esetek számában. Velük együtt 10 764-re emelkedett az országban eddig azonosított fertőzöttek száma. A koronavírus okozta COVID-19-betegségben egy ember halt meg a legutóbbi 24 órában, és ezzel az elhunytak száma 247-re nőtt.

A behurcolt esetek azonban aggodalomra adnak okot, eddig ugyanis 1065 külföldről érkezett fertőzöttet azonosítottak, és kilencven százalékuk dél-koreai állampolgár volt.

A távol-keleti országban január 20-án jelent meg a vírus, egy kínai állampolgár volt az első azonosított fertőzött. A legnagyobb napi növekményt – 909 esetet – pedig február 29-én mérték. A halálozási ráta 2,29 százalékos, a nyolcvanas években járó betegek esetében azonban nagyságrenddel magasabb, 24,3 százalékos. Egyetlen 29 év alatti beteg sem halt meg. A gyógyultak száma 9 059, a betegek 85 százaléka gyógyult meg.

A hatóságok hangsúlyozzák, nem tudnak arról, hogy történt volna fertőzés a két hete tartott választások idején, amikor is 29 millió szavazásra jogosult állt sorban maszkban, a távolságtartási szabályokat betartva.

Mun Dzse In államfő méltatta csütörtökön a Twitteren megjelent bejegyzésében, hogy 72 nap óta első ízben nem történt újabb fertőzés az országban. Külön kiemelte azt, hogy a választások utáni 14 napon csökkent nullára az országon belüli fertőzések szám.

A járvány lassulására utaló kézzelfogható jelek ellenére az egészségügyi hatóságok éberen figyelik a helyzet alakulását a most zajló ünnepeken. Csütörtökön ünneplik Dél-Koreában Buddha születését, pénteken május 1. van, a jövő kedden pedig gyereknap. Ilyenkor sokan kirándulnak, ami növeli a csoportokon belüli fertőzések kockázatát. Dél-Koreában az így elkapott fertőzések száma nyolcvan százalékát teszi ki az összes fertőzésnek. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy az ünnepek alatt ugyanúgy tartsák be a járvány idejére vonatkozó szabályokat, ahogyan a választások idején tették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában