visszaélés a hatalommal

2017.12.31. 14:46

Civil halálos áldozatai vannak a kormányellenes tüntetéseknek a Kongói Demokratikus Köztársaságban

A biztonsági erők lelőttek két férfit vasárnap a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában egy katolikus templom előtt, miközben tüntetések vannak Kinshasában amiatt, hogy Joseph Kabila elnök nem hajlandó megválni a hatalomtól.

Az ellenzék nagy része tiltakozik az ellen, hogy az államfő módosítani akarja az alkotmányt választáson való harmadszori indulása érdekében. Az ellenzékiek tüntetésre hívták az embereket vasárnapra. A hatóságok azonban figyelmeztették őket, hogy minden gyülekezést fel fognak oszlatni. A biztonsági erők ennek megfelelően könnygáz bevetésével feloszlattak több csoportosulást katolikus templomok előtt is, mert katolikus aktivisták is tevékeny részesei az ellenzéki megmozdulásoknak.

Az egyháznak nagy a tekintélye a társadalomban – a lakosság 40 százaléka katolikus -, noha az egyház vezetői nyíltan nem támogatták a tüntetések megszervezését.

A készülő vasárnapi tüntetések hírére a rendőrség és a hadsereg ellenőrzőpontokat állított fel szerte Kinshasában, a távközlési cégek pedig hatósági utasításra felfüggesztették az internetszolgáltatást és az SMS-küldés lehetőségét.

Ida Sawyer, a HRW Közép-Afrikáért felelős igazgatója a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy két férfit a főváros Matete nevű negyedében található Szent Alfonz-templom előtt lőttek le.

Kabilának tavaly decemberben járt le a második hivatali ideje, de azóta mindeddig nem tartottak elnökválasztást, hosszú halogatás után végül kiírták azt 2018. december 23-ára. Az elnök azonban a választásig meg akarja változtatni az alkotmányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában