Járvány

2020.04.22. 22:01

Borrell: köszönet illeti a visegrádi országokat Líbia támogatásáért

Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország 35 millió eurós támogatást ajánlott fel az egészségügy fejlesztéséhez.

Haftar forces' rocket attacks hit al-Hadra Hospital with corona

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Amru Salahuddien

Köszönet jár a visegrádi országoknak (V4) – Szlovákiának, Csehországnak, Lengyelország és Magyarországnak -, amiért 35 millió eurós támogatást ajánlottak fel Líbiának annak érdekében, hogy fejleszteni tudja egészségügyi felkészültségét a koronavírus okozta járvány elleni küzdelemben – jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben szerdán.

Josep Borrell az uniós tagállamok külügyminisztereinek videókonferenciáját követően tartott online sajtótájékoztatóján szomorúnak nevezte, hogy az összecsapások a járvány kitörése ellenére folytatódnak és fokozódnak az észak-afrikai országban.

Kijelentette: azonnali tűzszünetre van szükség a konfliktus lezárásához és a politikai folyamat elindításához. Mihamarabb stabilizálni kell a líbiai helyzetet, ellenkező esetben a növekvő migrációs nyomás kockázatával kell számolni Európában.

„Ha nem sikerül Líbiát stabilizálni, akkor nem lesznek előremutató eredmények sem a migráció kérdésével kapcsolatban” – emelte ki.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, jelen pillanatban a járvány megállítására és az emberéletek megmentésére kell összpontosítani. Nincs ideje semmiféle vizsgálat megindításának az új típusú koronavírus-járvány eredetének felderítése érdekében. Bármiféle vádaskodás a nemzetközi összefogás sikerét veszélyezteti – húzta alá.

Borrell továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a hamis hírek terjesztése emberek életébe kerülhet. Ezzel összefüggésben kiemelte a tagállamok és az uniós külügyi szolgálat együttműködésének fontosságát az álhírek elleni harc sikere érdekében.

Iránnal összefüggésben arról tájékoztatott, hogy a tagállamok egyetértettek abban, hogy az EU támogassa a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) intézett iráni pénzügyi támogatási kérelmet. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a koronavírus-járvány elleni harc sikeréhez elengedhetetlen orvosi felszerelések és más eszközök, továbbá azok beszerzéséhez szükséges anyagi támogatás nem tartozik a két ország esetében érvényes amerikai szankciók hatálya alá.

„Sajnálom, hogy az Egyesült Államok ellenzi ezt, humanitárius szempontból úgy gondolom, hogy Irán kérését el kell fogadni” – fogalmazott.

Borrell elmondta, a szakminiszterek ismételten aggodalmukat fejezték ki a Földközi-tenger keleti medencéjében végzett, olaj- és földgázmezők után kutató, illegálisnak tartott török próbafúrásokat illetően és az unió teljes támogatásáról biztosította Ciprust.

Az afganisztáni helyzetre vonatkozó kérdése válaszolva azt mondta, noha a tálibok és az afgán kormány közötti első fogolycserével voltak biztató jelek, mégsem történt előrelépés a békés rendezés irányába. Az ország politikai és katonai patthelyzetben van. Azonnali humanitárius tűzszünetre van szükség annak érdekében, hogy az ország teljes figyelmével a koronavírus okozta kihívásokra összpontosíthasson – tette hozzá az uniós főképviselő.

A külügyminiszterek a járvánnyal összefüggésben megvitatták azt is, hogyan lehetne még jobban támogatni Ukrajnát és más, a keleti partnerséghez tartozó országot.

„Üzenetünk világos számukra: továbbra is segítséget nyújtunk nekik ebben a kihívásokkal teli időszakban” – mondta.

Tájékoztatása szerint egy humanitárius légihíd felállításának lehetőségét is megvitatták, amely a koronavírussal kapcsolatos felszerelések és egyéb orvosi eszközök szállítására, valamint a humanitárius munkát végzők rendelkezésre állását szolgálná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában