Járvány

2020.05.18. 06:25

Bocsánatkérés helyett továbbra is hergelnek az ellenzékiek

Hiába derült ki a napnál világosabban, hogy a kormány jól kezelte a koronavírus-járvány ­miatt kialakult helyzetet, az ellenzék tovább zúdítja az Orbán Viktor vezette kabinetre a dühét és a kritikáit. A Jobbik szerint szinte minden járványügyi intézkedést az ellenzéknek kellett kicsikarnia, Szabó Tímea pedig átgondolatlan kórházkiürítésekről beszél.

Négy magyar orvosi egyetem kutatása cáfolta az ellenzék hetek óta hangoztatott állításait, miszerint a kormány rosszul kezeli a járványt, alig tesztel. Sőt, egyes képviselőik azt is sugallták, hogy a kabinet és az operatív törzs adatai nem felelnek meg a valóságnak.

Az orvosegyetemek által eddig elvégzett 8276 torokváladék-vizsgálatból (PCR) azonban mindössze két pozitív eredmény született, 1524 vérmintán pedig csupán kilenc embernél (0,6 százalék) mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen.

A tudományos eredmények tükrében a Magyar Nemzet szerette volna megtudni az ellenzéki pártoktól, hogy készek-e felülbírálni, esetleg bocsánatot kérni korábbi állításaikért, ám megkeresésükre sem az MSZP, sem a DK, sem a Párbeszéd nem reagált.

A Kásler Miklóst rendre közönséges módon támadó Bangóné Borbély Ildikót sikerült telefonon elérniük, ő viszont napokkal későbbre ígért választ, mondván, nem ismeri a pontos részleteket. Az MSZP-s képviselő ugyanakkor még aznap online sajtótájékoztatón újra azt hangoztatta, hogy a kórházakban nem tesztelték az idős embereket és vírussal fertőzötten engedték őket vissza az otthonokba.

A Magyar Nemzet munkatársa különös beszélgetést folytatott, amikor a párbeszédes Szabó Tímeát kereste. Telefonján egy, az övére emlékeztető hang azt mondta, hogy ő Szabó lánya, tőle kapta a számot, amit édesanyja már nem használ. A képviselőnek azonban köztudottan egy fia van, második gyermeke pedig júniusban lesz kétéves.

Szabó Tímea tegnap közösségi oldalán újra arról írt, hogy Kásler Miklós és Orbán Viktor „az átgondolatlan kórházkiürítéssel embereket küldtek a halálba”.

Kásler Miklóssal kapcsolatosan változatlan a Jobbik álláspontja: távoznia kell a kormányból – közölte a Magyar Nemzet kérdésére a Jobbik alelnöke, Lukács László György. Hozzátette: pártja szerint a járvány megállítása nem az Orbán-kormány dicsősége, mivel szinte minden járványügyi intézkedést az ellenzéknek kellett kicsikarnia. „A védekezés sikere elsősorban az önfeláldozó egészségügyi dolgozóknak, a fegyelmezett magyar embereknek és az önkormányzatoknak köszönhető” – nyilatkozta az alelnök. Lukács ez utóbbira Egert vagy Tiszafüredet hozta példaként, ahol az önkormányzatok osztottak maszkot az embereknek. Szerinte egyértelműen Orbánék felelőssége, hogy az egészségügyi intézményekből az idősotthonokba terjedt a járvány.

„Reméljük, hogy a védekezés tényleg annyira sikeres volt, mint ahogy a kormány állítja, de ezt csak a következő hónapokban fogjuk látni” – mondta Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, hozzátéve, hogy nem nyugodt az ország felkészültségét illetően, tekintettel a vírus második hullámára. „II. kerületi alpolgármesterként azt tapasztaltam, hogy az információáramlás erősen hiányos volt a kormány és az önkormányzatok között” – fogalmazott meg további kritikát Berg. „Emellett sok történet jutott vissza hozzánk a védőfelszerelések hiányosságairól a kórházakban, közintézményekben” – mondta.

„Az LMP mindvégig törekedett arra, hogy konstruktív ellenzéke legyen a kormánynak, nem volt olyan szigorú intézkedés, amelyet ne támogattunk volna. Szorgalmaztuk az iskolák bezárását és elsőként javasoltuk a bevásárlóközpontok bezárását is” – közölte a Magyar Nemzet kérdésére a párt sajtóosztálya. Hangsúlyozták: számukra az emberi élet védelme a legfontosabb. A párt szerint veszélyes volt a kórházi ágyak kiürítése, a kormány pedig keveset költ a munkahelyek védelmére, ám hatalmas összegeket a „soha meg nem térülő Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére”. Az LMP a rendeleti kormányzás azonnali megszüntetését sürgeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában