zavargások

2019.11.26. 12:24

Biztonsági zárlat alá helyezték az ebolaközpontokat

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tüntetések törtek ki.

Biztonsági zárlat alá helyezték a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Beni ebolaközpontját, miután a térségben a hét végén kirobbant tüntetések erőszakba torkolltak – közölték egészségügyi források kedden.

„Minden egyes nap tragédia, amikor a munkatársak nem tudják ellátni a fertőzötteket”

- írta Twitter-oldalán a Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Kongó keleti részén, Észak-Kivu és Ituri tartományban tavaly augusztusban tört ki a fertőzés, amelyet az ország történetében máris a második legpusztítóbb ebolajárványnak tartanak.

Szakértők rámutatnak arra, hogy bár a járvány csillapodni látszik – a WHO adatai szerint az elmúlt 42 napban nem jelentettek újabb megbetegedést -, ha a feszültség tovább tart a térségben, az egészségügyi helyzet is romolhat.

A városból már a múlt hét végén tüntetésekről adtak hírt, majd hétfőn az emberek felgyújtottak egy polgármesteri hivatalt, és összecsaptak a rendőrökkel a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) helyi épülete előtt.

A főként fiatalokból álló tömeg haragját az váltotta ki, hogy a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű, Észak-Kivuban aktív ugandai milícia tagjai ismét civileket öltek meg, az emberek pedig a kongói hatóságok és az ENSZ békefenntartóinak a tehetetlenségét okolják az erőszakcselekményeket.

Helyi hatósági források szerint a demonstrációkban legalább négy ember meghalt.

Francois Grignon, az ENSZ kongói különleges megbízottja vasárnap azt mondta, az afrikai ország hadserege nem kért tőlük segítséget az ADF megfékezésében, másnap azonban Felix Tshisekedi kongói elnök bejelentette: a kongói hadsereg és a kéksisakosok közös katonai akcióban állapodtak meg.

A kongói hadsereg október 30-án indított offenzívát az ugandai milícia visszaszorítására.

Az ADF-et azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős. A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének az ellenőrzéséért.

Az ebolának 2018 augusztusa óta több mint kétezer halálos áldozata van az ország keleti részén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában