vizsgálat

2019.09.24. 23:13

Bíróság elé került a 1994-ben elsüllyedt Estonia komphajó lezáratlan ügye

A felelősség kérdését sem sikerült egyértelműen tisztázni.

Huszonöt évvel az 1994-ben elsüllyedt Estonia komphajó tragédiáját követően egy észt bíróság befogadta a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak keresetét, amellyel a több mint 1000 érintett azt szeretné elérni, hogy az illetékes hatóságok indítsák újra a második világháború utáni korszak legsúlyosabb hajókatasztrófája okait és felelőseit feltárni hivatott vizsgálatot.

1994. szeptember 28-ára virradó éjjel a Balti-tengeren elsüllyedt a Tallinn és Stockholm között közlekedő Estonia komphajó. A balesetnek 852 halálos áldozata volt, többségüket a hullámsír nyelte el. A roncs mindmáig a Balti-tenger fenekén hever. A szerencsétlenség okairól máig találgatások vannak, s a felelősség kérdését sem sikerült egyértelműen tisztázni.

A svéd Áldozatok és Hozzátartozók Alapítványa már 2016 áprilisában szorgalmazta az észt kormánynál az 1997-ben eredmény nélkül lezárt vizsgálat újrafelvételét. A tallinni igazságügyi minisztérium a beadványt 2018 decemberében azzal utasította el, hogy nincsenek olyan új körülmények, amelyek a vizsgálat újraindítását indokolttá tennék.

A tallinni közigazgatási bíróság most arról hivatott dönteni, hogy a tárca válasza jogszerű volt-e. Amennyiben helyt ad a keresetnek, kötelezné a kormányt a baleset okának további vizsgálatára. Észt sajtóértesülések szerint döntés az ügyben október 24-én várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában