elővigyázatosság

2018.08.15. 23:06

Betiltja a kormány a Kaspersky szoftvereit

Minden a kormányhoz tartozó költségvetési és gazdasági szervezetnek, és az állami tulajdonban lévő vállalatoknak tilos a Kaspersky szoftvereit használniuk.

Az orosz biztonsági megoldásokat fejlesztő vállalat elsőként a tengerentúlon került feketelistára, miután kémkedés gyanújába keveredtek. Bár a felhozott vádakat a mai napig nem sikerült hivatalosan bizonyítani, a lavina már megállíthatatlan lett, ugyanis az amerikaiak példáját a brit és holland kormány is követte – számol be róla az Origo.

A Kiber Blog szerzője azon a véleményen van, hogy „ezzel Magyarországon (is) vége a Kasperskynek. Lehet, hogy otthoni vagy kisvállalati verziókban még egy ideig meg-megjelenik, de vállalati és kormányzati szinten innentől kezdve a Kaspersky használata tilos.”

A cég a vádakra közleményben reagált, melyben többek között azt írják, hogy „a Kaspersky Labet ért összes vád teljes mértékben megalapozatlan, helytelen és be nem bizonyított”. Továbbá szerintük a tiltás alapját képező uniós jelentésnek nincs jogszabályi ereje, valamint inkább spekuláción és feltételezéseken, mint tényeken alapszik. A Kaspersky Lab szerint egész egyszerűen nincs bizonyíték a velük kapcsolatos ferdítések mögött.

A Kaspersky elleni szankciók sorát az USA kezdte el, amikor tavaly nyáron azzal vádolta meg az orosz techcéget, hogy az általa fejlesztett vírusvédelmi programok „egyenesen a Kremlhez vannak bekötve”, vagyis tulajdonképpen kiberkémkedéssel vádolták meg a vállalatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában