Honvédelem

2021.10.11. 16:49

Benkő: legyen újra megbecsült tagja a társadalomnak a magyar katona!

Olyan Magyar Honvédség épül, ahol a katona elismert, megbecsült tagja lehet a társadalomnak – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter hétfőn egy budapesti könyvbemutatón.

Benkõ Tibor honvédelmi miniszter az afganisztáni kimenekítéssel kapcsolatban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban 2021. augusztus 26-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Benkő Tibor azt mondta:

ahhoz, hogy vissza tudják állítani a magyar katona presztízsét szükség van az olyan elhivatott és elkötelezett emberekre, mint akik a Katonaportrék című kötetet elkészítették és célul tűzték ki, hogy napjaink fiatal nemzedékei ismerjék meg, milyen értékek vannak a katonákban.

Ebben a könyvben – ismertette a miniszter – olyan emberek szerepelnek, akik az ország békéjét, biztonságát szolgálták. Meg kell ismernie őket a társadalomnak, köztük is kiemelten a pedagógusoknak, hogy a fiatalokkal is megismertessék, ki mit tett és tesz a nemzetért, állítsák eléjük követhető példaként, továbbá segítsék megismertetni a magyar katonatörténelmet, hogy Magyarország nem mindig a rossz oldalon állt, nem csak elvesztett háborúi voltak.

Benkő Tibor azt mondta:

a Katonaportrék című könyvben olyan emberek szólaltak meg, akik elkötelezetten, elhivatottan, saját és családjuk életét is a katonai hivatásnak szentelve szolgálták Magyarországot, a magyar embereket.

Azt is megjegyezte, korábbi főnökei, elöljárói, barátai, munkatársai, közvetlen ismerősei életéről olvashat, megismerheti kik voltak, miért éltek, küzdöttek, harcoltak, mi volt a végső céljuk.

Hangsúlyozta: a székesfehérvári helyőrség nyugállományú tisztjei, tiszthelyettesei, civil dolgozói közül 36 emberrel készült interjúkötettel megkezdett munkát tovább kell folytatni. A miniszter feltette a kérdést, miért, hogyan „jutottunk odáig”, hogy a magyar katonának le kellett vetnie az egyenruhát, hogy ne abban járjon a munkahelyére, mert az „szégyen” lett.

Benkő Tibor kiemelte: most azon dolgoznak, hogy a katonák merjék ismét felvenni az egyenruhát, merjenek kimenni benne az utcára, rendezvényekre, merjenek megnyilvánulni katonaként.

„Merjük bemutatni mire vagyunk képesek!” – fogalmazott.

Lévai Miklós a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) elnöke elmondta: a Katonaportrék című projekt ötletével 2019-ben a Tarsoly Ifjúságért Egyesület kereste meg. Első körben húsz nyugállományú katonát kerestek fel, hogy meséljenek magukról. A róluk készült portrékat 2019 karácsonya előtt mutatták egy tablókiállításon. Ennek a sikere nyomán döntöttek úgy, hogy a portrékat és interjúkat egy kötetbe szerkesztik. Végül 36-ra bővült a szereplők száma, és köztük van az idén februárban elhunyt utolsó ismert doni veterán, Smohay Ferenc is.

A fotókat Dániel Mária Magdolna, az interjúkat pedig két székesfehérvári újságíró: Csató József és Silye Sándor készítette, a könyvet Fejes Mária szerkesztette.

A kötet megjelenését a Honvédelmi Minisztérium segítette.

Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke elmondta: a több mint 25 éve Székesfehérváron alakult szervezetük főleg középiskolásoknak szervez programot. Fontosnak tartják, hogy a város fiataljai megismerhessék az egykori katonák életútját.

A Stefánia Palotában tartott rendezvény végén Lévai Miklós és Sipos András a könyv egy-egy – a még élő 33 portréalany által dedikált – tiszteletpéldányát átadta Benkő Tibornak, és Mihócza Zoltánnak, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének.

Borítóképünkön Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában