Ország-világ

2020.11.05. 17:48

Balog Zoltánt választották a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé

Az egyházkerületi főgondnoki tisztséget továbbra is Veres Sándor tölti be. Megbízatásuk hat évre szól – közölte az egyházkerület választási bizottsága csütörtökön.

Budapest, 2020. február 19. Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos Makkai Ádám költõ, nyelvész, mûfordító, a Szent István-rend kitüntetettjének végsõ búcsúztatásán a Fasori református templomban Budapesten 2020. február 19-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az egyházkerületi választáson két püspökjelölt indult – írja a reformatus.hu portál. Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi rektora a szavazatok 33 százalékát, szám szerint 99 szavazatot kapott a presbitériumoktól. Balog Zoltán korábbi emberierőforrás-miniszter, a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkipásztora a szavazatok 67 százalékát, szám szerint 200 szavazatot tudhat magáénak.

Az egyházkerület főgondnoki tisztségére a hivatalban lévő Veres Sándort, valamint Kovács Levente egyetemi tanárt, a Bankszövetség főtitkárát jelölték. Veres Sándor a szavazatok 67 százalékát, szám szerint 197 szavazatot, Kovács Levente a szavazatok 33 százalékát, szám szerint 103 szavazatot kapott.

A református egyház másik három egyházkerületében még zajlik a tisztújítási folyamat, a jelenlegi egyházkerületi, egyházmegyei és zsinati tisztségeket betöltő lelkészi és világi tisztségviselők mandátuma év végén jár le.

Az új püspök egyházi pályája

Balog Zoltán 1958-ban született Ózdon. A Debreceni Református Gimnáziumban érettségizett 1976-ban. Hazai és külföldi teológiai tanulmányai után, 1983-ban Maglódon és szórványgyülekezeteiben kezdte a lelkészi szolgálatot. 1987-től ösztöndíjas volt Németországban. 1989 őszén tábori lelkészként az NDK-menekültek között szolgált. 1989-től a budapesti Németajkú Egyházközség beosztott lelkésze, 1996-tól megválasztott lelkésze. Tanított óraadóként a budapesti teológián, vallástanárként a Baár–Madas Református Gimnáziumban. A Bonni Egyetem Ökumenikus Intézetében három évig volt tudományos munkatárs. Egyházpolitikai tanácsadóként, majd miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozott.

Politikai tevékenysége

2006-tól lelkészi jellege megőrzése mellett 12 évig szüneteltette lelkészi szolgálatát, mert országgyűlési képviselővé választottak. 2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, 2012–2018 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője, 2003-tól a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója, majd a kuratórium elnöke. Az ő javaslatára is döntött a kormány a vidéki lelkipásztorok jövedelem-kiegészítéséről, kezdeményezésére lett újra államilag is elismert bűnbánati ünnep a nagypéntek.

A főgondnok

Veres Sándor jelenlegi dunamelléki főgondnok nyugdíjas villamosmérnök. Negyven éve presbiter, huszonnyolc éve gyülekezeti gondnok, 1994-től egyházmegyei tanácsos, 2002-től egyházmegyei gondnok, 2008-tól egyházkerületi világi főjegyző, 2019-től egyházkerületi főgondnok.

Borítókép: Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos Makkai Ádám költő, nyelvész, műfordító, a Szent István-rend kitüntetettjének végső búcsúztatásán a Fasori református templomban Budapesten 2020. február 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában