Ország-világ

2021.08.29. 12:32

Babiš: csak Orbán Viktor védte meg a schengeni határokat

Románia, Bulgária, Horvátország, de az Európai Unión kívüli Szerbia schengeni csatlakozását is sürgette a cseh miniszterelnök.

Budapest, 2021. február 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfõ fogadja Andrej Babis cseh miniszterelnököt (b) Budapesten, a Karmelita kolostornál 2021. február 5-én. Mögöttük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

Andrej Babiš abszurdnak nevezte, hogy miközben a migránsok többsége tengeren érkezik, olyan országok, amelyek a Fekete-, illetve az Adriai-tenger európai partszakaszait ellenőrzik, nem részei Schengennek – írja a Magyar Nemzet.

A Pravo című cseh napilapnak nyilatkozva a kormányfő működésképtelennek nevezte a schengeni rendszert, mivel az 1985-ben létrehozott övezet jelenlegi tagjaival képtelen ellátni feladatát, „a külső határok és a szabad belső közlekedés koherens biztosítását”. Babiš kijelentette: nem volt másként 2015-ös migránshullám idején sem.

„Orbán Viktor volt az egyetlen, aki megvédte a schengeni határokat a migránsok ellen épített kerítés megépítésével”

- fogalmazott a cseh miniszterelnök. A politikus világos stratégiát szorgalmazott a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban. „Külső határainál védjük meg Európát az illegális migránsokkal szemben” – üzente európai partnereinek Andrej Babiš. Arra is emlékeztetett, hogy Dánia, Svédország és Ausztria 2015-ben befogadták a migránsokat, most azonban elutasítják őket.

Az Európai Bizottság egyébként a tervek szerint az idén igyekszik korszerűsíteni a huszonhat országot és 420 millió embert összefogó schengeni övezet működését, párbeszédet indított a kérdésről a tagállamokkal. Az uniós szervezet hivatalosan „kiáll a schengeni övezet bővítése mellett”, azaz támogatja Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozását. Miután azonban a EU-tagállamok parlamentjeinek is ratifikálniuk kell egy ilyen lépést, azt várhatóan több ország – belpolitikai játszmák miatt – elutasítja. Franciaország és Hollandia például évek óta ellenzi a schengeni bővítést.

Borítókép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő fogadja Andrej Babis cseh miniszterelnököt (b) Budapesten, a Karmelita kolostornál 2021. február 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában