Járvány

2020.11.28. 18:29

Az orosz vakcinát egy, a WHO által hitelesített laboratóriumban tesztelhetjük

Csak garantáltan hatásos és biztonságos ellenszert fognak forgalomba hozni Magyarországon – mondta Kásler Miklós miniszter.

Magyarország és Oroszország tovább erősíti az együttműködést az egészségügy fejlesztésében, és a magyar szakemberek akár már a jövő héten lehetőséget kapnak a koronavírus ellen létrehozott Szputnyik-V vakcina vizsgálatára a WHO hitelesítésével rendelkező orosz laboratóriumokban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

A tárca közleményében tudatta, Kásler Miklós hivatalában fogadta Mihail Muraskót, Oroszország egészségügyi miniszterét. A megbeszélés során szóba került az orosz koronavírus elleni vakcina tesztelése, valamint a Közép- és Kelet-európai Onkológia Akadémia fontossága is.

A találkozó alkalmából Kásler Miklós megköszönte az orosz politikusnak, hogy elsőként Magyarországra szállítottak a koronavírus ellen létrehozott Szputnyik-V vakcinából, amelynek vizsgálata már zajlik.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy csak garantáltan hatásos és biztonságos ellenszert fognak forgalomba hozni Magyarországon – írták.

Az Emmi tájékoztatása szerint Mihail Murasko felajánlotta, hogy a rendelkezésre álló vakcina vizsgálatára magyar szakemberek is lehetőséget kapnak a WHO hitelesítésével rendelkező orosz laboratóriumokban. Hozzátette, hogy erre már a jövő héten sor kerülhet.

A közlemény szerint Kásler Miklós beszélt a Közép- és Kelet- európai Onkológia Akadémia feladatáról és fontosságáról is. A tárcavezető elmondta, hogy az orosz egészségügyi szakemberek bevonásával rendkívül illusztris társaságot tudhat magáénak az akadémia.

A felek felvetették, hogy az információs technológia egészségügyi alkalmazásában, például a telemedicina megoldások területén is erősítenék együttműködésüket a jövőben.

Az orosz egészségügyi miniszter elmondta, hogy 2021 első negyedévében megnyitják a moszkvai Blohin Onkológiai Intézet új, kizárólag gyermekonkológia számára létrehozott épületét. Az átadásra Kásler Miklóst személyesen is meginvitálta az Emmi tájékoztatása szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában