terrorizmus

2018.04.13. 16:39

Az Iszlám Államnak toboroztak, elítélték őket

Börtönbüntetésre ítélték a Szíriába legtöbb dzsihadisták küldő francia kisváros toborzóit.

Négy férfit öt és hét év közötti börtönbüntetésre ítélt, egyet pedig felmentetett a párizsi büntetőbíróság annak öt gyanúsítottnak a perében, akik 2013-ban és 2014-ben mintegy húsz fiatalt toboroztak szíriai dzsihadista harcosoknak egy dél-franciaországi kisvárosban, Lunelben. A francia dzsihadisták többsége meghalt vagy továbbra is Szíriában tartózkodik.

Franciaországban Lunel lett a dzsihadisták jelképe: az alig 26 ezer lakosú kisvárosból 2013 és 2014 folyamán tömegesen indultak el iszlamisták családjaikkal együtt Szíriába először az al-Kaidához tartozó fegyveres csoportokhoz, majd az Iszlám Államhoz csatlakozni.

Az iszlamista propagandával megfertőzött fiatalok többségét gyerekkori barátság fűzte egymáshoz, ugyanazt a helyi mecsetet és bárt látogatták, amelynek tulajdonosa, Abdelkarim, az egyik első olyan luneli lakos volt, aki csatlakozott a dzsihádhoz.

A luneli dzsihádisták közül 15-en soha nem tértek haza vagy körözés alatt állnak. A feltételezések szerint nyolcan biztosan meghaltak a szíriai harcokban, a többiek feltételezhetően továbbra is a régióban tartózkodnak.

A bíróság elé állított öt, 29 és 47 év közötti férfit közül kettőt azért ítéltek el, mert a Iszlám Állam propagandáját terjesztették a városban és arra bátorították a fiatalokat, hogy utazzanak el Szíriába. Egyiküket, a 29 éves Hamza Moslit – akinek két bátyja meghalt Szíriában és a vád szerint a toborzó csoport központi szereplője volt – hét, a másik gyanúsítottat, a 34 éves Jawad Salih öt év szabadságvesztésre ítélték.

Két másik vádlott járt is Szíriában. A 47 éves Ali Abdoumit, aki azt vallotta, hogy csak Törökországig jutott el, hét év börtönbüntetésre, a 39 éves Adil Barkit, aki néhány hetet töltött az al-Kaida egyik fegyveres csoportjánál öt év börtönbüntetésre ítélték.

Mind a négy férfi ellen terrorista összeesküvés volt a vád, Hamza Moslit terrorizmus finanszírozása miatt is elítélték.

A bíróság az ötödik vádlottat felmentette. Őt azzal vádolta meg az ügyészség, hogy a sógornőjét elvitte a repülőtérre, amikor az Szíriába utazott a férjéhez, és átadott neki 190 euró adományt. A bíróság úgy ítélte meg, hogy ő nem követett el bűncselekményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában