lehetőségek

2019.05.09. 08:30

Az erdélyi őshonos magyarság megtapasztalta, mit jelent a migráció

Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja szerint a magyar fiatalok akkor maradnak szülőföldjükön Erdélyben, ha biztosítva látják jövőjüket.

Az erdélyi magyarság helyzete a legjobb példája annak, mi történik akkor, ha egy adott területen megfordul a népesség aránya, ezért ez intő példája lehet azoknak, akik a bevándorlást szorgalmazzák – nyilatkozta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában annak kapcsán, hogy Orbán Viktor erdélyi kampánykörútján a kincses városban tartott előadást.

Tonk Márton elmondta, Orbán Viktorral az egyetem tovább fejlődési lehetőségeiről beszéltek, hiszen az egyetem fontos nemzetpolitikai intézmény is, amely nem csak szakmai tudást szeretne átadni, hanem hatással kíván lenni a teljes erdélyi világra, demográfiai folyamatokra, helyben maradási kérdésekre, munkaerőpiaci viszonyokra.

Ezekről a kérdésekről egyeztettek Orbán Viktorral a jövőt illetően – tette hozzá.

Velkovics Vilmos kérdésére a dékán kifejtette: szerintük többféle szakpolitika konvergálására lenne ahhoz szükség, hogy a magyar fiatalok Erdélyben maradjanak és ott alapítsanak családot.

„Nem az a helyes út, látván a csökkenő demográfiai mutatókat – ma 1,2 millió magyar él Erdélyben és várhatóan ez a szám tovább csökken -, hogy ezen búslakodunk, hanem a reális cél, hogy stabilizálni tudjuk a 21. századra prognosztizált 1 milliós népességszámot” – fogalmazott.

Ehhez pedig erős családpolitikai támogatásra van szükség, amelyben a magyar kormány hathatósan segíthet és segített is – utalt a dékán a kettős állampolgárságra.

Véleménye szerint, ha az iszlám elér egy kritikus tömeget Európában, abból komoly problémák adódhatnak, hiszen ahogyan mi sem, úgy ők sem szeretnék feladni a fontos kulturális elemeiket, tradícióikat, hagyományaikat – magyarázta.

Erdélyben ezt már megtapasztalták – jegyezte meg. Ott sem az történt, hogy a románok beolvadtak az ott élő őshonos magyar lakosságba, hanem éppen a fordítottja zajlott le. Kialakították a saját világukat, kultúrájukat és életterüket. Ez pedig mindenkit el kell gondolkoztasson – jegyezte meg.

A teljes beszélgetés:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában