felszólítás

2021.05.10. 06:43

Az ENSZ-főtitkár is felszólalt a jeruzsálemi összecsapásokkal kapcsolatban

Az ENSZ főtitkára „maximális önmérsékletre”, illetve a gyülekezési szabadság tiszteletben tartására szólította fel Izraelt a jeruzsálemi összecsapásokkal kapcsolatban, amelyek vasárnap is folytatódtak.

„António Guterres főtitkár mély aggodalmának adott hangot a megszállt Kelet-Jeruzsálemben folytatódó erőszakkal és egyes palesztin családok lehetséges kilakoltatásával kapcsolatban” – írta közleményében Stéphane Dujarric szóvivő.

„Felszólította Izraelt a kilakoltatások és a lebontások leállítására” – tette hozzá, a szent helyekre vonatkozó status quo megőrzését sürgetve.

Diplomáciai források szerint a téma napirenden lesz hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

Vasárnap a jordániai kormány élesen elítélte az izraeli rendőrség és különleges erők „barbár cselekedeteit”, miután immár

a harmadik egymást követő napon ismét összecsapások voltak a rendfenntartók és palesztinok között Jeruzsálemben vasárnap, amelyekben tucatnyian megsebesültek.

Az Egyesült Államok újfent „súlyos aggodalmát” fejezte ki a helyzettel kapcsolatban. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó izraeli hivatali partnerével folytatott telefonbeszélgetésében megfelelő intézkedések meghozatalára szólított fel a nyugalom megőrzése érdekében a város keleti felének 1967-es elfoglalását ünneplő, hétfői Jeruzsálem-nap előtt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette: országa

„nem fogja hagyni, hogy bármilyen szélsőségesek destabilizálják a békét Jeruzsálemben, felelősségteljes és határozott módon be fogják tartatni a törvényt és meg fogják őrizni a rendet”.

Az Al-Aksza mecsetnél folytatott esti imádkozásról távozó muzulmánok vasárnap köveket és palackokat dobáltak a rendfenntartók felé, akik tömegoszlató fegyvereket vetettek be. Tüntettek az izraeli Héber Egyetem arab hallgatói, illetve tiltakozások voltak Haifában is.

Az összecsapások kevésbé voltak hevesek, mint pénteken és szombaton, sokan azonban az erőszak fokozódásától tartanak. A Gázai-övezetből vasárnap négy rakétát lőttek ki Izraelre, egyik sem talált célt. Az izraeli hadsereg válaszul az övezetet irányító Hamász terrorszervezet több állását megtámadta.

Az al-Aksza mecset Mekka és Medina után az iszlám harmadik legszentebb helyének számít.

Idén fokozza a ramadán idején szokásos feszültséget, hogy hétfőre ígért ítéletet a legfelsőbb bíróság a Sejk Dzsarra lakónegyedben folyó kilakoltatások ügyében. Itt zsidó telepesek az utóbbi években felvásároltak számos épületet, valamint jogi úton megkérdőjelezték számos palesztin család tulajdonjogát évtizedek óta lakott otthonaikhoz, és régebbi zsidó tulajdonosokra hivatkozva elkezdték kiköltöztetésüket.

Jeruzsálem vitatott hovatartozása a palesztin-izraeli konfliktus egyik legfőbb nyitott kérdése. Az izraeliek Jeruzsálem egészét saját fővárosuknak nyilvánították, beleértve a város 1967-ben elfoglalt keleti szektorát is, míg a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni a Ciszjordániából és a Gázai övezetből létrehozni vágyott önálló államuk fővárosává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában