egyetemista mata hari

2018.07.17. 10:20

Kémkedéssel gyanúsítanak egy orosz nőt Amerikában

A 29 éves Maria Butinát a hét végén tartóztatták le, és nem kapott lehetőséget arra, hogy óvadék ellenében szabadlábon maradhasson.

Az Egyesült Államokban vádat emeltek egy kémkedéssel gyanúsított orosz nő ellen – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn. A 29 éves Maria Butinát a hét végén tartóztatták le, és nem kapott lehetőséget arra, hogy óvadék ellenében szabadlábon maradhasson. Szerdán kell szövetségi bíróság elé állnia Washingtonban.

A vádirat szerint a nő 2016-ban diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba, ahol a washingtoni Amerikai Egyetemen nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó tanulmányokat folytatott, de már „2015 elejétől legalább 2017 elejéig az orosz kormány magas rangú tisztségviselőjének utasítása” szerint tevékenykedett az Egyesült Államokban. A The Wall Street Journal című lap információi szerint tavaly több hírszerzési jelentés is készült arról, hogy Butina szoros kapcsolatokat ápolt az amerikai Országos Fegyverszövetség (NRA) tisztségviselőivel és konzervatív aktivistákkal.

A bíróságra benyújtott dokumentumok állítása szerint Maria Butina a Kreml ügynökeként – a dokumentumokban meg nem nevezett – befolyásos amerikai személyiségekkel és az amerikai politikára befolyással lévő szervezetekkel kereste és tartotta a kapcsolatokat.

Előszeretettel pózol fegyverekkel Maria Butina a közösségi oldalán. Forrás: Facebook

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársának eskü alatti írásos nyilatkozata szerint Maria Butina e-mailben, Twitteren vagy más módokon szállította az információkat moszkvai megbízóinak.

Oroszországi kapcsolattartóját a bíróságra benyújtott dokumentum nem nevezte meg, de a leírás – az amerikai közszolgálati rádió (NPR) és a The Wall Street Journal szerint is – Alekszandr Torsinra illik. Torsint, aki az orosz képviselőház tagja volt, majd az orosz jegybank magas rangú tisztségviselője lett, az amerikai pénzügyminisztérium az idén áprilisban szankciókkal sújtotta.

Kétség kívül kinézhető a hölgyből, hogy kém. Forrás: Facebook

Robert Driscoll, Butina ügyvédje közleményben tagadta a felhozott vádakat.

A letartóztatást és a vádemelést néhány órával az után jelentették be az amerikai fővárosban, hogy véget ért Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csúcstalálkozója a finn fővárosban, Helsinkiben.

Borítóképünkön Maria Butina

Forrás: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában