valótlan pénzügyi kimutatások

2020.05.21. 11:22

Az ÁSZ felfüggesztette a DK költségvetési támogatásának folyósítását

Gyurcsányék visszakaphatják a juttatást, ha igazolják a párt törvényes gazdálkodását.

Budapest, 2020. március 23. Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetõje, elnöke napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Mögötte egy képviselõ a koronavírus-járvány miatt szájmaszkot visel. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kezdeményezte a Demokratikus Koalíciót megillető költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését, mivel a párt elnöke a jelentéstervezetre adott észrevételében elutasította a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását – jelentette be online sajtótájékoztatóján Holman Magdolna, miután ismertette a DK 2017-2018. évi gazdálkodásáról szóló vizsgálat eredményét.

A Magyar Nemzet cikke szerint az ÁSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy

a DK nem igazolta a vonatkozó időszak gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát, pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.

Holman Magdolna ugyanakkor közölte azt is: az ÁSZ a jelentés nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg tájékoztatta a DK elnökét, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia, hogy helyreállította a párt törvényes gazdálkodásának feltételeit.

„Amennyiben a DK ennek megfelelő módon eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését, és a párt hozzájuthat ahhoz”

– közölte Holman Magdolna.

Hangsúlyozta:

az ÁSZ nem vette el a DK költségvetési támogatását, hanem időlegesen felfüggesztette annak folyósítását, mindaddig amíg a párt törvényes gazdálkodását helyre nem állítják, és ezt dokumentumokkal igazolják.

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a DK gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik, a párt könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel, a kampány során a párt a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában