ellentétek

2021.01.13. 08:10

Az amerikai képviselőház fel szólította az alelnököt, hogy éljen az alkotmány 25. kiegészítésével

Ugyanakkor Mike Pence kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását.

Az amerikai képviselőház kedden este határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump republikánus párti elnök elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján.

A határozatot 223 szavazattal fogadták el 205 ellenében a demokrata párti többségű képviselőházban.

A határozat sürgeti Pence-t, hogy a kabinet többségi szavazatával „nyilvánítsa ki, ami világos a rémült nemzet számára, miszerint az elnök képtelen hivatala teendőit megfelelően ellátni”.

Ugyanakkor Mike Pence kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át.

Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak. A képviselőház szerdán szavazhat az impechment eljárás megindításáról Trump ellen az amerikai kormány elleni lázadás szításának vádjával.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában