Ország-világ

2020.07.01. 13:13

Augusztusban lehet gyanúsított a Pesti úti idősotthon ügyében

Augusztusban történhet gyanúsítás a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban történt egyik haláleset miatt, és akár súlyosabb vád is születhet az ügyben – mondta egy tévéinterjúban Futó Barnabás, a feljelentő ügyvédje.

Budapest, 2020. április 12. Katona fertõtlenít a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthona bejáratánál 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertõzöttet találtak, nyolcan meghaltak. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Futó azt mondta, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoznak. A hatóságok pénteken három órán keresztül hallgatták ki az ügyfelét, emellett pedig folyamatosan zajlanak a tanúmeghallgatások – írja az ATV-ben elhangzott beszélgetést ismertetve az Origo.

„A szakértői vélemény valószínűleg augusztusra készül el, és addig több tanút is kihallgatnak. Akkor lesz abban a helyzetben a Nemzeti Nyomozó Iroda szerintem, hogy konkrétan megalapozott gyanút megállapítson, tehát valakit vagy valakiket meggyanúsítson, és úgy folyjon tovább a büntetőeljárás„

- nyilatkozta az ügyvéd.

Az ügyben az első koronavírus-fertőzésben meghalt lakó családja tett feljelentést, mert szerintük nem megfelelően gondoskodtak idős hozzátartozójukról. Csüri Krisztián és felesége azért fordult ügyvédhez, mert szeretnék, ha bíróság mondaná ki:

ami Krisztián édesanyjával történt a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában, az tűrhetetlen, és nem ismétlődhet meg másokkal.

A fiatalember a Ripostnak számolt be arról, hogy édesanyjának milyen embertelen körülményeket és megrázkódtatásokat kellett elviselnie a járvány ideje alatt. Csüri az intézményben uralkodó állapotoknak tulajdonítja édesanyja halálát.

Sorra haltak meg az emberek a Pesti úton

A fővárosi fenntartású intézmény az ország első járványügyi gócpontja lett: az idősotthonokban elhunytak 40 százaléka, 52 ember innen származott. Emlékezetes, a budapesti idősotthon lett az ország első számú járványügyi gócpontja, amit később a többi fővárosi fenntartású intézmény követett a sorban. Az Operatív Törzs álláspontja szerint a főváros nem készítette fel megfelelően az intézményt a járványra, ezt a budapesti kormányhivatal is megerősítette.

Borítókép: Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában