Ország-világ

2021.05.16. 20:08

Átadták a magyar állam támogatásával épült első romániai evangélikus óvodát Nagyváradon

Az újonnan épült intézmény négy csoportban 120 gyereknek biztosít magas színvonalú óvodai napközis foglalkozást.

Átadták a magyar állam Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében épült első romániai evangélikus óvodát vasárnap délután Nagyváradon.

Az újonnan épült intézmény négy csoportban 120 gyereknek biztosít magas színvonalú óvodai napközis foglalkozást. A beruházás összege 120 millió forint volt.

Grezsa István, az óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos az avatóünnepség után az MTI-nek elmondta: az óvodaprogram a magyar önépítési folyamat része, de a Kárpát-medence népeinek megértését is szolgálja.

„Tudomásul kell vennünk, hogy ez a páratlan geopolitikai történelmi és földrajzi hely több nép otthonául szolgál. Harminc évvel a rendszerváltás után kirajzolódik, hogy egymásra vagyunk utalva. Karöltve kell megfogalmaznunk elvárásainkat a jövendő Európájával és a világban látható geopolitikai kihívásokkal kapcsolatban. Csak együttműködésben lehet jövőt építeni ebben a térségben” – jelentette ki a miniszteri biztos.

Adorjáni Dezső, a Romániai Evangélikus Lutheránus Egyház püspöke az MTI-nek elmondta, ez az első általuk épített óvoda a magyar óvodafejlesztési program keretében. Egyháza további hét óvodát épít, amelyek közül hármat hamarosan átadnak.

A püspök felidézte: 1921-ben a magyarországi anyaegyházról leszakadt 33 gyülekezet Romániában új püspökséget szervezett.

Sikerült, mert nagyformátumú emberek álltak az ügy élére.

„Akkor egy életfolyamat indult el, és mi annak vagyunk az örökösei. Más időket élünk, mások a veszélyek, de ahogy ők felvállalták a harcot, nekünk tovább kell ezt az életáradást vinni” – idézte fel a püspök a vasárnap délutáni hálaadó istentiszteleten mondott prédikációjának az üzenetét.

Grezsa István hétfőn részt vesz a római katolikus egyház által épített, már meglévő nagyváradi óvoda újabb szárnya alapkövének letételén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában