példamutatás

2019.02.14. 15:07

Átadták a Befogadó Magyar Település díjakat

A fogyatékkal élő emberek az épekkel egyenrangú állampolgárok, és a fogyatékkal élők segítése, elfogadása, foglalkoztatása magától értetődő kell legyen – mondta Simon Attila István helyettes államtitkár.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) által alapított Befogadó Magyar Település díjak átadásán a Parlamentben Simon Attila István, az Emmi szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a díjazott települések ebben a befogadásban mutatnak példát, és

bízik abban, hogy egyszer nem lesz szükség semmilyen elismerésre, mert az összes település ezzel a szellemiséggel segít majd a rászorulókon.

A helyettes államtitkár szerint ennél kevesebbet nem tűzhetünk ki magunk elé, de a cél eléréséig rengeteg munkát kell elvégezni. Ugyanakkor – mint fogalmazott – nem lehetünk igazságtalanok sem, hiszen

a fogyatékosügy kezelésében nagy előrelépések történtek a néhány évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest.

Hozzátette: a munkában nem lehet megállni, tovább kell dolgozni az állami, a civil, az egyházi és szakmai szervezeteknek. Úgy vélte, az igazi akadálymentesítést a szívünkben és a fejünkben kell elkezdeni, és akkor a fizikai akadályok szinte maguktól eltűnnek.

A 2011-ben alapított, kétévente átadott elismerést azok a települések kapják, amelyek elkötelezettek az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő településpolitika, valamint a fogyatékos személyek helyi szervezeteivel való szoros együttműködés kialakítása mellett.

A befogadó település díjra tavaly tizenöt pályázat érkezett, végül három önkormányzat – a III. kerület, a XIII. kerület és Gyula városa – vezetője és képviselője vehette át a díjat.

Az eseményen a díjazott kerületek, illetve települések képviselői – Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Karácsonyi Magdolna, a XIII. kerület aljegyzője és Görgényi Ernő, Gyula polgármestere – beszámoltak azokról az intézkedésekről, fejlesztésekről, akadálymentesítésekről, amelyekkel segítették, könnyebbé tették a fogyatékkal élő emberek életét.

Borítókép: Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára, díjátadó (b), mellette a Befogadó Magyar Település díjat átvevők, balról jobbra: Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi polgármester, Karácsonyi Magdolna, a XIII. kerület aljegyzője (k), Görgényi Ernő (Fidesz), Gyula polgármestere (j2) és Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke az átadóünnepségen az Országház Vadásztermében 2019. február 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában