Természeti katasztrófa

2018.11.25. 17:06

Áradások miatt sokan meghaltak és tízezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat Irakban

Legkevesebb 21 ember életét vesztette az elmúlt 48 óra leforgása alatt és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat az Irakot sújtó áradások miatt – közölte vasárnap a bagdadi egészségügyi minisztérium.

Szeif al-Badr, a tárca szóvivője elmondta, hogy a halottak között nők és gyerekek is vannak, és a legtöbbjük halálát nem fulladás okozta, hanem az, hogy rájuk dőlt az áradás miatt meggyengült épület, közlekedési balesetet szenvedtek vagy megrázta őket az áram. Irak északi és déli részét egyaránt heves esőzések sújtják. Az egyik legsúlyosabban érintett környék as-Sirkát vidéke, Bagdadtól 250 kilométerre északra, ahol épületek ezreit árasztotta el a víz, és több száz család volt kénytelen elmenekülni az áradás elől.

Szaláheddin kormányzóságban az ENSZ helyi missziója, az UNAMI szerint mintegy 10 ezer ember szorul segélyre, Ninive kormányzóságban pedig további 15 ezer. Sok helyen eleve menekülttáborokban élő emberekről van szó, akik még az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térnyerése miatt voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat.

Ádil Abdel Mahdi miniszterelnök válságstáb felállítását jelentette be, amelyben a helyi hatóságok és a katonaság illetékesei is részt vesznek. Helikopterekkel, munkagépekkel segítik a mentést és a kárelhárítást. A víz ugyanis sok helyen maga alá temette az infrastruktúrát; Moszulban például az ár elmosta azt a két pontonhidat, amelyek az egyetlen átkelési lehetőséget jelentették a Tigris folyón, miután a város kőhídjai az Iszlám Állam elleni háborúban megsemmisültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában