Iráni-amerikai konfliktus

2020.01.25. 18:20

Amerikai katonák súlyos agysérülését okozták az iráni rakéták

A januárban két iraki katonai támaszpont ellen végrehajtott iráni rakétatámadás 34 amerikai katona súlyos agysérülését okozta – jelentette be a Pentagon (védelmi minisztérium) pénteken Washingtonban.

A picture taken on January 13, 2020 during a press tour organised by the US-led coalition fighting the remnants of the Islamic State group, shows US soldiers clearing rubble at Ain al-Asad military airbase in the western Iraqi province of Anbar. - Iran last week launched a wave of missiles at the sprawling Ain al-Asad airbase in western Iraq and a base in Arbil, capital of Iraq's autonomous Kurdish region, both hosting US and other foreign troops, in retaliation for the US killing top Iranian general Qasem Soleimani in a drone strike in Baghdad on January 3. (Photo by Ayman HENNA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ayman Henna

Az iráni Forradalmi Gárda elitalakulata – a rakétaprogramot irányító űrhadosztály – 2020. január 8-án hajtott végre rakétatámadást két olyan iraki katonai támaszpont ellen, ahol amerikai katonák is tartózkodnak. Az iráni állami televízió akkor azt közölte: az akció megtorlás volt Kászim Szulejmáni tábornok, a Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egysége parancsnokának meggyilkolásáért. A hivatalos iraki jelentés szerint iraki katonának nem esett bántódása, és Washingtonban is azt állították, hogy az amerikai katonák sem sérültek meg.

Donald Trump amerikai elnök azt mondta:

a január 8-i támadásban egyetlen amerikai katona sem sérült meg, és ezzel indokolta azt is, hogy miért nem indít megtorló akciót Irán ellen.

A Pentagon már az egyik múlt heti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az iráni támadás idején a bázison tartózkodó amerikaiak közül 11 katonát agyrázkódás tüneteivel kezelnek.

A védelmi minisztérium pénteken már azt közölte:

34 katonát súlyos agykárosodással kezelnek.

Jonathan Hoffman, a tárca szóvivője újságíróknak azt mondta: 16 katonát Irakban, egyet Kuvaitban kezeltek, kilenc katonát Németországban ápolnak, és nyolc sérültet hazaszállítottak az Egyesült Államokba.

Hoffman fontosnak tartotta leszögezni azt is: Mark Esper amerikai védelmi miniszternek a támadás utáni napokban nem volt tudomása sérültekről.

Borítókép: Amerikai katonák takarítanak a rakétatámadás által sújtott iraki Al-Asad bázison

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában