merénylet

2019.09.03. 20:15

Aknára futott egy busz Maliban, többen meghaltak

Legalább nyolcan életüket vesztették a robbanásban.

A Mali központi részén fekvő, forrongó Mopti régióban a hatvan utast szállító jármű feltehetőleg egy házi készítésű robbanószerkezetre futhatott rá. Douentza térségben

etnikai alapon szerveződött milíciák gyakran követnek el vérengzéseket a rivális népcsoportokhoz tartozó civilek ellen, de radikális iszlamisták is aktívak a régióban.

„A robbanásban többen meghaltak és még többen megsebesültek. A halálos áldozatok – hangsúlyozottan előzetes – száma nyolc” – közölte Mohamed Diakite, a buszt üzemeltető SONEF társaság igazgatója.

A mali közbiztonsági minisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre, hogy melyik csoport állhat a támadás hátterében.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a vele szövetséges fegyveres csoportok igyekeznek felszítani és kihasználni az etnikai feszültségeket Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban.

Maliban 2013-ban a francia hadsereg avatkozott be, hogy megakadályozza a szélsőségesek térhódítását. A fegyveres milíciák azóta újraszervezték magukat, és ismét egyre nagyobb a befolyásuk Mali középső és északi részén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában