fontos az egység

2019.02.28. 19:08

Áder János: új biztonsági kihívásokkal kell számolnia a NATO-nak

A Bukaresti Kilencek államfői úgy látják, egyre több forrást kell biztosítaniuk a terrorizmus elleni védekezésre, és egyetértettek abban, hogy ezen a területen javítani kell az együttműködést, az információcserét a jövőben.

Olyan új biztonsági kihívásokkal kell számolnia a NATO-nak, mint a klímaváltozás, a növekvő migrációs nyomás vagy az Európában fokozódó terrorveszély – mondta Áder János köztársasági elnök a Bukaresti Kilencek államfőinek csütörtöki kassai találkozóját követően a magyarországi közmédia képviselőinek.

Áder János elmondta: a négy visegrádi és a három balti állam mellett Bulgáriát és Romániát magában foglaló országcsoport vezetői úgy látták, egyre több forrást kell biztosítaniuk a terrorizmus elleni védekezésre, valamint egyetértettek abban, hogy ezen a területen javítani kell az együttműködést, az információcserét a jövőben.

Az államfő fontosnak nevezte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azon kijelentését, amely szerint nem a bürokráciát kell növelni, hanem a védelmi képességeket javítani.

Áder János megjegyezte: jogos az az elvárás, hogy a szervezet minden tagállama fordítsa védelmi kiadásokra a hazai össztermékének (GDP) két százalékát. Magyarország ebben a tekintetben lemaradásban volt, a felzárkózást elkezdtük – jelentette ki az államfő, emlékeztetve arra, hogy 2024-re vállaltuk a szint elérését. Megemlítette, a NATO-tagállamok körülbelül fele felel meg ennek az elvárásnak.

Nagyon fontos a NATO egységének megőrzése – hangsúlyozta Áder János, a kohézió mellett a szolidaritás eszméjének fontosságát emelve ki.

Fenn kell tartanunk azt a közös elhatározást, hogy az ehhez szükséges többletforrásokat közösen biztosítjuk – tette hozzá a köztársasági elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában