megbeszélés

2021.09.14. 05:52

Áder János az Arraiolos-csoport római tanácskozására utazik

Az Arraiolos-csoport római tanácskozására utazik Áder János köztársasági elnök, akit kétnapos hivatalos útjára elkísér felesége, Herczegh Anita is – közölte hétfőn a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Az Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio portugál elnök azoknak az európai államfőknek a részvételével, akik parlamentáris köztársaságok elnökei. A csoport arról a portugáliai kisvárosról kapta nevét, ahol az első találkozót tartották. A közvetlen végrehajtó hatalmat nem gyakorló államfők rendszeres találkozóinak célja az európai együttműködéshez kötődő témák megvitatása. A koronavírus-járvány miatt tavaly nem rendezték meg a találkozót.

Az idei tanácskozás fő témája az Európai Unió jövőjének külső dimenziós meghatározása lesz a járványt követő időszakban. A találkozó keretében a jelenlévő államfők több kerekasztal-megbeszélést is tartanak.

A tervek szerint Áder János Rómában csütörtökön külön megbeszélést folytat Sergio Mattarella olasz államfővel, és szintén tárgyal Frank-Walter Steinmeier német elnökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában