Ország-világ

2021.08.20. 09:08

Áder János: a nemzeti ünnepek az összetartozást hirdetik

A nemzeti ünnepek évtizedek, évszázadok távlatából is a magyarok összetartozását hirdetik – mondta a köztársasági elnök pénteken, az államalapítás évfordulója alkalmából tartott ünnepi tisztavatáson, az Országház előtti Kossuth téren.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Szent István-napi állami ünnepségen tartott tisztavatáson a budapesti Kossuth téren 2021. augusztus 20-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Áder János hangsúlyozta, az elmúlt több mint másfél esztendő nehézzé tette a közös emlékezést, mivel a járvány idején alig felfogható veszteségek értek sokakat, több mint harmincezer magyar lett a koronavírus-járvány áldozata.

„A járványidőszak ostromállapotában, amikor nap mint nap újabb erőpróbákat kellett kiállnunk, amikor hullámtól hullámig küzdve éltünk, fényévnél is távolabbinak tűnt az ünneplés felszabadult öröme”

– fejtette ki az államfő.

Áder János úgy fogalmazott,

„ez idő tájt aligha láttuk meg magunkban a dicső múlt folytatóit, sokkal inkább hasonlítottunk a számtalan balsorsban megpróbált őseinkre”.

A köztársasági elnök szerint azonban az „elmúlt hónapokban, amikor annyi mindenről le kellett mondanunk, kiderült, hogy mennyi mindenbe kapaszkodhatunk”.

„Kiderült, hogy a félelmek, a fájdalmak végső határán, de még azon is túl van valami, ami visszahúz minket az örvény pereméről, (.) hogy vannak erőtartalékaink magunkban és a közösségben”

– mondta.

Kiemelte,

„kiderült, hogy tudunk önzetlenek, segítőkészek, figyelmesek és fegyelmezettek lenni, hogy tudunk türelemmel várni, alkalmazkodni, odafigyelni”.

Áder János beszédében külön megemlékezett a közelmúltban véget ért tokiói olimpia résztvevőiről is. Elmondta, a magyar olimpikonok örök emléket hagytak a szívekben, évek múltával pedig ugyanúgy jelképpé válnak, mint a győztes csaták, a szabadságért kirobbant forradalmak, amelyek szintén magyarok álmaiból, tetteiből, magyarok harcaiból és győzelmeiből váltak jelképpé.

Az államfő szerint a járvány arra is rámutatott,

„hogy vannak a biztonságunkért éjt nappallá tévő honfitársaink a kórházakban, az idősotthonokban, a mentőautókban és vannak magyar honvédek, akik naponta értünk szolgálnak”.

Amikor esküt tettek a haza védelmére, arra kérem Önöket, ne csak a távoli hősökben, ma inkább a saját bajtársaikban lássák meg a példaképet – mondta.

„Mindazokban, akik az elmúlt hónapokban megmutatták, mit is jelent a hűség, a haza szolgálata”

– tette hozzá.

A köztársasági elnök aláhúzta, a járvány idején kiderült, hogy nincs kis feladat, nincs alacsonyabb rangú szolgálat.

„Csak parancs van, küzdelem van, helytállás van”

– mondta, majd példaként említette, hogy a katonáknak biztosítaniuk kellett a kórházak rendkívüli működését, az oltópontokon irányítani a tanácstalan embereket, ellenőrizni a tilalmak betartását, összességében „óvni-védeni egy láthatatlan ellenséggel harcoló hazát”.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtisztjelöltjei esküt tesznek avatásukon a Szent István-napi állami ünnepségen a budapesti Kossuth téren 2021. augusztus 20-án.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Áder János arra kérte az újonnan avatott tiszteket, ne feledjék, hogy az „egyenruhájukban, rajta a zászlóval, a címerrel, mindannyian a bátorság, a hűség és az áldozatos szolgálat jelképévé válnak”.

„Több mint ezer éve ez a bátorság, ez a hűség és ez az alázat visz minket tovább az úton”

– jelentette ki a köztársasági elnök.

„A járvány feletti győzelemnek is ára volt: megküzdöttünk, megszenvedtünk érte. A mi nemzedékünknek jutott ez a feladat”

– emelte ki Áder János.

Hangsúlyozta, „nekünk kellett alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni, csakúgy, mint elődeinknek oly sokszor az elmúlt ezer évben”.

„Alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni, hogy mi, magyarok – szenvedéllyel élők, szabadságszeretők, hűséggel építők – megmaradjunk itt, Európa szívében, hogy gyógyuló, bizakodó, gyarapodó, erősödő élet legyen itt, a Kárpát-medencében”

– fogalmazott az államfő.

Benkő: a kormány elkötelezett az erős Magyar Honvédség létrehozásában

A kormány elkötelezett az erős Magyar Honvédség létrehozásában – mondta a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében pénteken Budapesten, az Országház előtt.

Benkő Tibor hozzátette: céljuk a korszerű haditechnikai eszközökkel felszerelt, kiválóan kiképzett és felkészített, a hazájuk iránt elkötelezett és lojális katonákból álló haderő létrehozása.

A honvédelmi miniszter az esküt tevő tisztekhez szólva azt mondta: kövessék bátran „katonahőseink” példáját.

Harcoljanak és őrizzék, védjék meg az elődeink által alkotott vagy kiharcolt nemzeti kultúránkat, a nemzeti értékeket! „Álljanak élére ennek a küzdelemnek!” – szólította fel a katonákat Benkő Tibor.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Szent István-napi állami ünnepségen tartott tisztavatáson a budapesti Kossuth téren 2021. augusztus 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában