Járvány

2020.05.11. 13:57

A zárlat idején is invázió alatt áll Nagy-Britannia

Rekordszámú migráns érkezett az Egyesült Királyságba. Bár becslések szerint a hivatalos szám töredéke a valós adatoknak, a brit szabályozás jelenleg nem teszi lehetővé a kitoloncolásukat, sőt egy brit-francia különalku miatt a Franciaországból érkező illegális bevándorlókat még csak karantén alá sem vonhatják.

Boris Johnson vasárnapi beszédében jelentette be, hogy kisebb változások történnek majd a brit karanténkritériumokban – írja a V4NA hírügynökség. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy csak olyan enyhítéseket fogadhatnak el, amelyek nem járnak a járvány erősödésének veszélyével. Ugyanakkor a kormány továbbra sem vezetett be karantént a külföldről beérkezők esetében, és egy Emmanuel Macron francia elnökkel kötött megállapodás értelmében

nem is vezethetnek be karantént olyan utasokra, akik Franciaországból érkeznek az Egyesült Királyságba.

Ugyanakkor leginkább Franciaországból érkeznek bevándorlók az országba a zárlat alatt, és a megegyezés nem veszi figyelembe az illegális migránsok százait, akik nap mint nap átkelnek a La Manche-csatornán.

A Belügyminisztérium friss adatai szerint pénteken 145 illegális bevándorlót hoztak partra a határőrség tisztjei, ami napi rekordnak számít, és a következő nap további 82-őt, ezzel 227-re emelve az új határátlépők számát. Nigel Farage, a Brexit Párt elnöke, aki kezdettől fogva tudósít az eseményekről a brit médiacsendben, úgy fogalmazott:

„Ahogy megjósoltam, rekordmennyiségű bevándorló érkezett Doverbe. A teljes partszakaszon pedig többen is vannak.”

Farage invázióról beszélt, illetve arról, hogy meg kell fékezni azt, mert semmi jó nem származik abból a helyzetből, amely a csatornán bontakozik ki. A helyzet iróniája, hogy az illegális bevándorlóknak lehetőségük lesz majd menedékkérelem benyújtására, mivel a hatályos brit jog szerint, amely jelenleg megegyezik az Európai Unió gyakorlatával, a kitoloncoláshoz nem elég indok az, hogy valaki illegálisan érkezik az országba egy biztonságos országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában