Ország-világ

2021.01.14. 06:28

A WHO összehívja vészhelyzeti bizottságát a vírusmutációk miatt

Az utóbbi hetekben a koronavírus két, jóval fertőzőbb variánsa is elterjedt a világ legalább ötven országában, és Japánban is azonosítottak egy újat, amely Brazíliából származik.

People wearing masks are seen at a buzy area near Kokura Station in Kitakyushu, Fukuoka Prefecture on Jan. 14, 2021.The government added seven prefectures on the previous day evening to the current state of emergency stemming from the spread of the novel coronavirus. Osaka, Kyoto, Hyogo, Aichi, Gifu, Fukuoka and Tochigi prefectures were added to the state of emergency, which will last through Feb. 7. This is the same period as for Tokyo and the three prefectures in the Tokyo metropolitan area where a state of emergency has already been declared. The government aims to strengthen measures mainly in large urban areas. The state of emergency is based on the law on special measures against new strains of influenza. ( The Yomiuri Shimbun )

Forrás: YOMIURI SHIMBUN/AFP

Fotó: HIROSHI ADACHI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összehívja csütörtökön vészhelyzeti bizottságát – közölte a WHO szerdán este Genfben.

A szakértői testület ülését a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb mutációinak gyors terjedése miatt kellett a tervezettnél két héttel korábban összehívni.

A jelenlegi járványhelyzet megvitatása mellett terítékre kerül az oltási bizonyítványok és a vírustesztek ügye is az utazók esetében. Az ülést követően a bizottság ajánlásokat tesz közzé a WHO és a tagállamok számára.

Az utóbbi hetekben a koronavírus két – jóval fertőzőbb – angol, továbbá dél-afrikai variánsa is elterjedt a világ legalább ötven országában. Emellett Japán vasárnap jelentette be, hogy a vírus egy további mutációját azonosították, amely eredetileg a brazil Amazonas-őserdő vidékéről származhat. Egyelőre nem tudni, hogy mennyivel alacsonyabb vagy magasabb a fertőzőképessége az eddig ismert variánsoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában